Hlavní obsah
Lidé a společnost

Démoni Elona Muska. Jeho životopisec popsal, jak se chová v soukromí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Purple Mag/Stable Diffusion

Elon Musk, šéf společností Tesla, SpaceX a X, je jedním z nejvlivnějších a nejnepředvídatelnějších podnikatelů na světě. Muskův životopisec Walter Isaacson strávil po miliardářově boku 2 roky, a tak měl možnost poznat jeho život a vůdčí schopnosti.

Článek

Jeho démoni pocházejí z dětství, které bylo docela brutální. Jeho otec ho psychicky týral,“ říká Isaacson v rozhovoru pro Wall Street Journal, ve kterém se podělil o zasvěcený pohled na psychologické boje generálního ředitele společnosti Tesla, jeho obchodní strategie a na to, jaké to je zažívat jeho „démonický režim“.

Dětství mu nezkazil jen otec, ale i spolužáci, kteří ho šikanovali. Malý Musk se ale později naučil se judo, aby „uměl praštit lidi do nosu nejvíc, jak mohl, když na něj byli zlí.“ Podle Isaascona si tuhle strategii přezval i do dospělosti. Musk je schopen inspirovat lidi, ale také jimi rychle otřást.

Má rád ve svém životě drama a je závislý na riskování,“ říká Isaacson s tím, že má pak Musk nutkání působit jako rozvratný živel. Někdy se dostává do „démonického režimu,“ kdy je chladný a brutální k lidem. Někdy si poté ani sám nepamatuje, co udělal.

Isaacson vzpomíná na jeden páteční večer, kdy se Musk rozčílil na jednoho ze svých zaměstnanců SpaceX a svolal poradu asi stovku lidí, která nebyla nutná. Hlavně nebyla nutná dělat v pátek večer.

Neúnavný vizionář

Musk tvrdí, že přílišná empatie brání v konfrontaci a tvrdých rozhodnutích. Je sebevědomý a chce, aby všichni věděli, co dělá. Na druhou stranu je tento podnikatel, který jakoby vypadl z nějakého sci-fi filmu, otevřený chybám a preferuje, aby mu lidé sdělili špatné zprávy jako první.

Musk se snaží řešit problémy pomocí „first principles“ přístupu, což je abstraktní způsob myšlení o problémech a hledání kořenového problému. Spočívá v tom, že zpochybníte všechny předpoklady, o kterých si myslíte, že je o daném problému víte, a pak od základu vytvoříte nové řešení. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak odhalit kreativní řešení složitých problémů.

Existuje možnost, že některé z jeho společností selžou, ale Musk věří, že je to součást procesu. Zůstává neúnavným vizionářem, který dokáže překonat překážky a jeho úspěchy nadále překvapují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz