Hlavní obsah
Cestování

Extrémní horka a cestování. Chyby, kterých se můžete ve vedru vyvarovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Purple Mag/StableDiffusion

Nic naplat, horko je v létě čím dál větší. Pokud to nevnímáte v tuzemsku, zkuste rozpálené léto ve Španělsku nebo Řecku. Teplo je v létě fajn, ale horko může dojem z dovolené zkazit. Jak se na něj při cestách připravit?

Článek

Co je největší chyba, když se řekne vedro a cestování? Myslet si, že horko je nebezpečné pouze v nejteplejší části dne. Je to častý omyl. Kdykoliv jste venku v horkém prostředí, jste potenciálně ohroženi, pokud nezmírníte možné nebezpečí.

Hlavní zdravotní rizika spojená s extrémním horkem jsou: úrazy způsobené horkem, mezi něž patří křeče z horka, vyčerpání a úpal, dehydratace a pochopitelně úžeh na slunci. K těmto rizikům může dojít kdykoli během dne v místech, kde je horko. Děti a starší lidé jsou k úpalu náchylnější než většina dospělých.

Jak se ochladit?

Je důležité znát prostředí, ve kterém se nacházíte, a podle toho přizpůsobit metody ochlazování. Ve vlhkém prostředí je ochlazování postříkání se vodou a pomocí vějířů méně účinné než přikládání chladných předmětů nebo vody přímo na pokožku - tedy obklady. Ovívání se a rozprašování vody tedy funguje jako ochlazovací prostředek účinněji v suchém prostředí.

V extrémním horku nebo při fyzické aktivitě zásadní také doplňování elektrolytů, které jsou dostupné v tabletách nebo speciálních nápojích. Kromě toho se snažte vyhnout limonádám s vysokým obsahem cukru a nápojům s kofeinem. Vyhýbání se alkoholu je snad už samozřejmostí. Než se vydáte do horka, nezapomeňte se hydratovat.

Nenoste příliš těsné oblečení

V horku se vyhněte se těsným a umělým materiálům na pokožce těla. Volné oblečení totiž umožňuje cirkulaci vzduchu kolem těla. Volte lehké tkaniny, které odvádějí vlhkost, abyste se při pocení ochlazovali. Skvělou volbou jsou látky z přírodních materiálů jako je len nebo bavlna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz