Hlavní obsah
Názory a úvahy

Foltýn: Pokud Ukrajincům nepomůžeme, aby vyhráli, tak jsme s* áči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ZSsen, Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Vojenský analytik a bývalý náčelník vojenské policie Otakar Foltýn byl společně s ministrem vnitra Vítem Rakušanem hostem 23. dílu talkshow „Kupé ve Vzletu“. Řešilo se mimo jiné téma Ukrajiny.

Článek

Moderátor jindy více odlehčeného pořadu se ke konci ptal na to, jak to podle hostů dopadne na Ukrajině. Vít Rakušan odpověď přenechal Otakaru Foltýnovi.

Neexistuje žádné jiné řešení, než že Ukrajina ubrání své území. Šlus, hotovo dvacet, není co řešit. Pokud nebudeme schopni Ukrajině pomoci, aby to udělala, zabíjíme morálně její vojáky. A zabíjíme svoji sebeúctu. Obě dvě tyto věci jsou natolik cenné, že stojí za to, aby se pro ně umíralo. Jak pro kamarády, tak pro sebeúctu,“ řekl Foltýn s tím, že se máme ptát, zda Ukrajině dostatečně pomáháme. A podle něj nepomáháme dostatečně.

Každý z nás může něco udělat. Přinejmenším to, že odmítne dezinformace, odmítne lhaní. Uvědomí si, že tohle je velmi jednoduchá morální otázka. Co je dobré a špatné, je naprosto zjevné. Jestli to někdo nechápe tak proto, že nechce,“ řekl Otakar Foltýn razantně.

Vojenský analytik upozorňuje na velmi napjatou bezpečnostní situaci, která už teď má dopady i na nás. „Jestliže budeme ingorovat to, že se nás to týká, znamená to, že ignorujeme sami sebe. Naše vlastní hodnoty, na kterých stojí náš stát. A poslední věc. Pokud bychom Ukrajincům nepomohli, aby vyhráli, tak jsme s* áči,“ dodal na závěr.

Foltýn apeluje na větší pomoc Ukrajině i v médiích. V pořadu Osobnost Plus nedávno uvedl, že pokud Ukrajině západ nepomůže víc, budeme o situaci na bojišti mluvit ještě dalších 5 nebo 10 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz