Hlavní obsah
Internet a technologie

Izraelský historik Yuval Noah Harari varuje před blížícími se válkami a umělou inteligencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Naber, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Izraelský historik a spisovatel, který se proslavil svou knihou „Sapiens: A Brief History of Humankind“ (Sapiens: Krátká historie lidstva). Yuval Noah Harari varuje nejen před blížícími se válkami.

Článek

Harari v podcastu The Diary Of A CEO tvrdí, že jsme v nové éře válek a pokud rychle neobnovíme pořádek, jsme ztraceni. „Jsme velmi blízko konci našeho druhu, protože lidé se neustále snaží něco získat, aniž by rozuměli tomu, jaké to může mít důsledky,“ říká slavný spisovatel.

Zároveň varuje před důsledky snahy dosáhnout nesmrtelnosti a vlivem umělé inteligence na lidské rozhodování. Umělá inteligence se vyvíjí rychleji, než se očekávalo, což vyvolává obavy.

Budou nám vládnout algoritmy

Harari upozorňuje na nebezpečí situace, kdy se nejdůležitější rozhodnutí dělají algoritmy a lidé se stávají jejich loutkami. Většina lidí na světě například nerozumí, co se děje na světových trzích, které jsou ovládány algoritmy. Za 10 nebo 20 let by mohla umělá inteligence vytvořit finanční nástroje tak složité, že je nikdo na světě nepochopí.

Spisovatelův názor na budoucnost je ale ještě temnější. Říká, že pokud vlády budou záviset na umělé inteligenci, ztratí demokratický charakter a stane se to spíše vládou strojů.

Pokud se zaměříme na sebezkoumání, zjistíme, že naše rozhodnutí nejsou výsledkem mystické svobodné vůle. Existuje mnoho faktorů, jako jsou kulturní tradice a biologické mechanismy, které ovlivňují naše rozhodnutí. Lidé s vírou v neomezenou volnou vůli jsou však nejsnáze manipulovatelní.

Práce bude, ale jiná

Revoluce umělé inteligence nebude jednorázová událost, ale bude postupně přinášet změny a vznikat nová pracovní místa. „Mnoho pracovních míst, která existují dnes, neexistovala před 200 lety,“ připomíná slavný historik.

Sám zakladatel open AI, Sam Alman, se prý navíc zabývá problémem nezaměstnanosti a zavádí koncept univerzálního základního příjmu.

Harari k současné politice

Izraelský historik říká, že Trumpova opětovná volba by mohla být smrtelným úderem pro globální řád. Svět bez globálních norem a hodnot vede ke globálním konfliktům a válkám a politici často prezentují falešnou dichotomii mezi patriotismem a globalismem.

Obecně se řád hroutí a nahrazuje ho chaos. To se děje posledních pět až deset let. Vidíme to nyní na stále více místech,“ řekl Yuval Noah Harari i v rozhovoru pro televizi NDTV.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz