Článek
Vědci podle webu medicalnewstoday.com uvedli, že lidé, kteří pijí nárazově a zároveň mají genetickou výbavu, která je vystavuje vyššímu riziku vzniku cirhózy související s alkoholem, mohou mít šestkrát vyšší riziko vzniku tohoto onemocnění ve srovnání s účastníky studie, kteří uváděli, že pijí každodenně a mají nízké genetické predispozice k cirhóze související s alkoholem.
Výzkumníci zjistili, že toto riziko bylo ještě vyšší u těch, kteří se opíjeli a zároveň měli diagnostikovanou cukrovku 2. typu. Jejich zjištění byla podrobně popsána ve studii zveřejněné v časopise Nature Communications.
Nejde jen o množství vypitého alkoholu
Podle vědců z University College London, Royal Free Hospital, University of Oxford a University of Cambridge může v případech, kdy jsou přítomny všechny tři rizikové faktory - nárazové pití, genetické dispozice a přítomnost diabetu 2. typu - hrát způsob pití při vzniku cirhózy významnější roli než objem vypitého alkoholu.
„Mnoho studií, které se zabývají vztahem mezi onemocněním jater a alkoholem, se zaměřuje na objem vypitého alkoholu,“ uvedla v tiskovém prohlášení Linda Ng Fat, autorka studie a vedoucí výzkumná pracovnice na University College London.
„Tento výzkum je důležitý, protože odhaluje, že nezáleží jen na tom, kolik toho celkově vypijete, ale i na způsobu pití,“ dodala Pamela Healyová, výkonná ředitelka British Liver Trust.
Pít hodně, rychle nebo pít proto, abyste se opili, může mít vážné důsledky pro zdraví vašich jater. Vědci uvedli, že každý z těchto faktorů zvyšuje riziko onemocnění jater, i když je posuzován izolovaně.
Například u osob, které pily hodně alkoholu, což je 12 jednotek alkoholu za den v určitém okamžiku během týdne, byla třikrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich vyvine cirhóza jater způsobená alkoholem. U osob s vysokou genetickou predispozicí bylo riziko čtyřikrát vyšší a u diabetiků 2. typu bylo riziko dvakrát vyšší.
Šok z opilosti by mohl přemoci schopnost jater metabolizovat alkohol. Při nadměrné konzumaci alkoholu játra nestíhají detoxikační proces, což vede k hromadění toxinů a časem může vést k rozvoji jaterní cirhózy.
Co je to nárazové pití?
U mužů nárazové pití obvykle znamená konzumaci pěti a více nápojů během dvou hodin. U žen je to konzumace čtyř a více nápojů ve stejném časovém období.
Vědci uvedli, že 2 až 3 % světové populace trpí cirhózou (zjizvením jater) nebo onemocněním jater. Je tedy velmi důležité, aby si osoby s rodinnou anamnézou onemocnění jater nebo osoby s genetickou predispozicí k alkoholismu uvědomily zvýšené riziko, kterému čelí.
Doktor Steven Bell, hlavní autor studie a vedoucí výzkumný pracovník na univerzitě v Cambridge, v tiskovém prohlášení poznamenal, že od nástupu pandemie COVID-19 prudce vzrostl počet jaterních onemocnění, a zejména úmrtí souvisejících s alkoholem.