Hlavní obsah
Zdraví

Jak zvýšit šance, že se u vás demence nerozvine nebo se její nástup oddálí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Purple Mag/Stable Diffusion

Předpokládá se, že počet lidí trpících demencí se do roku 2050 celosvětově téměř ztrojnásobí na 153 milionů. Jak snížit pravděpodobnost, že budete mezi nimi?

Článek

Podle komise Lancet, která se zabývá demencí, by mohlo podchycení 14 rizikových faktorů zabránit až 45 % případů demence, nebo nemoc alespoň výrazně oddálit. Výsledky byly prezentovány na mezinárodní konferenci Alzheimerovy asociace v USA.

„Mnoho lidí na celém světě věří, že demence je nevyhnutelná, ale není tomu tak. Naše zpráva dochází k závěru, že můžete výrazně zvýšit šance, že se u vás demence nerozvine nebo že se její nástup oddálí,“ řekl profesor Gill Livingston na konferenci ve Filadelfii. Nikdy není příliš brzy nebo příliš pozdě na to, abychom zasáhli.

Dva nové rizikové faktory

Na základě nejnovějších dostupných důkazů zpráva přidává dva rizikové faktory, které jsou spojeny s 9 % případů demence. Přibližně 7 % případů je spojeno s vysokodenzitním lipoproteinem (z angl. HDLhigh density lipoprotein) nebo „špatným“ cholesterolem ve středním věku přibližně od 40 let, zatímco 2 % případů lze připsat neléčené ztrátě zraku v pozdějším věku.

Tyto nové rizikové faktory jsou kromě 12 identifikovaných komisí Lancet v roce 2020, které lze podle Livingstona společně připsat asi 36 % případů demence. Jsou jimi nižší vzdělání, sluchové postižení, vysoký krevní tlak, kouření, obezita, deprese, fyzická nečinnost, cukrovka, nadměrná konzumace alkoholu, traumatická poranění mozku, znečištění ovzduší a sociální izolace.

Co je nejdůležitější?

Jedna z nejjednodušších věcí, kterou mohou lidé udělat, aby se vyhnuli riziku demence, bylo zařadit do jejich dne nějaké cvičení.

Zdravý životní styl, který zahrnuje pravidelné cvičení, nekouření, kognitivní aktivity ve středním věku – včetně mimo formální vzdělávání – a vyhýbání se nadměrnému alkoholu, nejenže snižuje riziko demence, ale může také potlačit její nástup.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz