Hlavní obsah
Zdraví

Jen další kosmetická značka? „Kaplan cholera“ Kneipp léčil vodou a bylinami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: General Collections, Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution 4.0

Kdo má povědomí o kosmetice Kneipp, nemusí hned nutně zkoumat, proč se tak jmenuje. Když jsem ve článku o otužování viděla jméno Sebastian Kneipp, hned se mi to spojilo a chtěla jsem vědět víc.

Článek

Voda, kterou nám propůjčil náš stvořitel, a vybrané bylinky z říše rostlin činí to podstatné, léčí nemoci a udržují tělo zdravé,“ říkal Sebastian Kneipp, který se narodil 17. května 1821 jako syn tkalce v Bavorsku.

Začínal jako vesnický kněz se schopnostmi přírodního léčitele. Dnes je Kneipp uznáván jako průkopník celostní medicíny a moderní fyzioterapie. V mládí sám onemocněl tuberkulózou a nevypadalo to s ním vůbec dobře. Nemocný v posteli četl knihy a v jedné z nich se dočetl o něčem, co mu zachránilo život.

Kniha lékaře Johanna Siegmunda Hahna s názvem O léčivé síle čerstvé vody v něm probudila zájem o vodoléčbu. Kneipp se každý den chodil otužovat do studené vody v Dunaji, uzdravil se a s procedurou pokračoval i poté.

V roce 1852 byl Kneipp vysvěcen na kněze a o tři roky později začal pracovat jako duchovní v lázeňském městě Wörishofen. Tedy ideálním místě, kde mohl „konat zázraky.“ Lidé k němu nejdřív chodili do klášterní prádelny.

Vděční a četní pacienti mu postupně dali tolik peněz, že mohl otevřít dva lázeňské domy. Jednou dokonce léčil papeže. Později vydal knihu Léčení vodou, aby se jeho metody dostaly i k chudším lidem. Lidově se mu přezdívalo „kaplan cholera“ a „vodní doktor“.

Kneippovo espresso

Jednu jeho metodu můžete vyzkoušet hned doma. Studená lázeň rukou, známá také jako Kneippovo espresso či zdravý šálek kávy, příjemně stimuluje organismus, osvěží, dodá energii, a přitom nezpůsobí žádné problémy s usínáním. Ideální doba na provádění lázně je dopoledne, či brzké odpoledne.

Ruce musí být před provedením lázně teplé. Studené ruce mohou znamenat potíže s krevním oběhem a vlivem působení studené vody by mohlo dojít ke zhoršení. Jinak ale napňte umyvadlo vodou o teplotě 12-18 °C. Ponořte ruce do vody až do poloviny nadloktí na 30 až 40 vteřin. Během té doby dýchejte pomalu, a pak ruce osušte. Pak s nimi kývejte rukama zepředu dozadu, aby se vám rozproudil krevní oběh.

V roce 2015 německá komise UNESCO prohlásila „Kneippen (knajpování čili chození vodou, naboso ve vlhké trávě, na mokrých kamenech nebo ve sněhu) - tradiční znalost a praxi v souladu s učením Sebastiana Kneippa“ za formu nehmotného kulturního dědictví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz