Hlavní obsah
Cestování

Kam za blankytným mořem a tavernami? Nejlepší řecké ostrovy v roce 2024

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Purple Mag/Stable Diffusion

Od lesů a tyrkysových vod Skiathosu, sopečného kouzla Milosu, slunečného Rhodu, rustikálního šarmu Parosu až po dechberoucí scenérie Zakynthosu. Které z více než 200 obydlených řeckých ostrovů si vybrat?

Článek

Skiathos

Skiathos, na který se najde i několik přímých letů z Prahy, je jedním z nejmenších řeckých ostrovů, který však nabízí nepřeberné množství nádherných míst. Nachází se v Egejském moři a je součástí souostroví Sporady. I přes svou miniaturní rozlohu, která nepřesahuje 50 kilometrů čtverečních, přivítá každý rok kolem 3 milionů turistů.

Tento ostrov je často označován jako zelený klenot Egejského moře díky své bujné vegetaci a krásným plážím. Ostrov je pokryt hustými borovými lesy, které poskytují nádherný kontrast k modrému moři.

Milos

Milos je nádherný řecký ostrov nacházející se v Egejském moři a je nejjižnějším ostrovem Kyklad. Tento ostrov je proslulý nálezem slavné mramorové sochy bohyně lásky Afrodity, známé jako Venuše Mélská, která je nyní vystavena v muzeu Louvre v Paříži. Milos je pozůstatkem sopečného kráteru, podobně jako známější Santorini, což přispívá k jeho jedinečnému geografickému a geologickému charakteru.

Na Milos se dá dostat trajektem z Athén nebo z okolních ostrovů Kyklad. Ostrov má také malé letiště s lety z Athén.

Rhodos

Přímé lety z Prahy jsou také na oblíbený ostrov Rhodos, který se pyšní velmi dlouhým létem, s až 340 slunečnými dny v roce. Turistická sezóna zde trvá od dubna do konce října, což umožňuje dlouhé období pro návštěvu ostrova.

Navzdory turistickému ruchu si Rhodos zachovává typickou řeckou pohostinnost. Místní obyvatelé jsou přátelští a vítají turisty s otevřenou náručí. Hlavní město Rhodos je směsicí starého a nového, kde se historie snoubí s moderní dobou.

Paros

Paros, ačkoli už není takovým tajemstvím jako dříve, stále patří mezi klidnější řecké ostrovy, které navštěvují především ostrovní výletníci, místní Řekové a ti, kdo hledají autentický řecký životní styl.

Tempo života na Parosu je pomalejší než na některých okolních ostrovech. Vesničky, rozeseté vysoko i nízko po krajině, jsou propojeny spletitými cestičkami, které často nejsou přístupné pro auta. Tyto cesty lemují venkovní restaurace, soukromé domy a malebné butiky nabízející místní produkty.

I když se ostrov v posledních letech začal připravovat na turistický ruch – zejména díky novým luxusním hotelům podél pobřeží – velká část Parosu si uchovává svůj klidný a rustikální charakter. Důležitou výhodou je, že je zde stále cenově dostupněji ve srovnání s jinými, více turisticky vyhledávanými destinacemi.

Zakynthos

Zakynthos, někdy označovaný jako „Zante“, je řecký ostrov v Jónském moři a je třetím největším ostrovem v tomto souostroví. Ostrov je snadno dostupný přímými lety z Prahy a dalších evropských měst, což z něj činí populární destinaci pro turisty hledající krásné pláže a bohatou přírodu.

Jednou z nejznámějších atrakcí na Zakynthosu je pláž Navagio, často nazývaná „Pláž vraku“, která je přístupná pouze lodí a je obklopena vysokými útesy. Tento malebný kousek pobřeží je pravidelně uváděn na seznamy nejkrásnějších pláží na světě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz