Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kronika orgasmu. Seriál, který trochu zapadl, ale je to škoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Purple Mag/Stable Diffusion

Ilustrační obrázek

Pořad Kronika orgasmu představuje dějiny intimního života v Československu ve šťavnatější, ale zároveň i upřímnější verzi, která se do učebnic zatím nedostala.

Článek

Osmidílný dokumentární seriál už vyšel na iVysílaní loni, ale podle mého názoru se mu nedostalo tolik pozornosti, kolik by si zasloužil. Kronika orgasmu, za níž stojí režisérka Kateřina Kořínková Sobotková, vznikla na motivy knihy „Sexual Liberation, Socialist Style“ socioložky Kateřiny Liškové, kterou můžete znát z Dua docentky.

Teoretický sociologický výzkum doplnila režisérka výpověďmi žijících pamětníků a pamětnic a také svým vlastním bádáním v televizním archivu. Dokumentární série je tak koláží autentických výpovědí a archivních televizních pořadů, které popisovaný děj komentují a někdy i glosují.

Každá epizoda Kroniky orgasmu se věnuje jednomu tématu, kterým se sexuologie v dané době zabývala. První díl se odehrává v 50. letech, kdy čeští sexuologové zkoumali ženský orgasmus, poslední díl je zasazen do 90. let a jeho hlavním tématem je prostituce.

Zajímavých témat je v seriálu hned několik. Kronika orgasmu se zabývá mimo jiné těmito otázkami: Proč se českoslovenští sexuologové zabývali v 50. letech ženským orgasmem? Proč se zrovna v kroměřížské psychiatrické léčebně učil od 70. let sex? A jaký byl život transmuže, který se prošel tranzicí už v roce 1978?

Kdyby se tento seriál pouštěl v hodinách sexuální výchovy, žáci by se určitě nenudili.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz