Hlavní obsah

Mladý lékař prohrál boj s rakovinou. Stihl ale napsat knihu o smyslu života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Purple Mag/Stable Diffusion

Kniha Když se dech stává vzduchem je autobiografický příběh lékaře Paula Kalanithima, který líčí svůj život a boj s rakovinou plic. Hlavní téma se točí kolem otázek života, smrti a smyslu existence.

Článek

Memoáry sledují cestu mladého amerického neurochirurga po té, co mu bylo sděleno, že má rakovinu v terminálním stádiu. Jeden den byl doktorem, který léčí umírající, a druhý den pacientem, co bojuje o život. Paul Kalanithi zemřel v 37 letech.

Kniha, která vyšla 10 měsíců po autorově smrti, nabízí dojemné a pronikavé zamyšlení nad životem, smrtí a důležitostí hledání smyslu života v omezeném čase. Kniha, která se v angličtině jmenuje „When Breath Becomes Air“, se stala bestsellerem a získala mnoho pozitivních recenzí. Lidé si po přečtení knihy odnášejí několik mouder.

1. Oceňte křehkost života

Kniha připomíná, že život je pomíjivý a nepředvídatelný. Učí nás vážit si každého okamžiku, protože nikdy nevíme, kdy o tuhle možnost přijdeme.

2. Věnujte se svým vášním

Neochvějná oddanost neurochirurga Paula Kalanithiho své vášni pro medicínu, tváří v tvář smrtelné nemoci, nás učí důležitosti následování našich snů a nalezení naplnění na námi vybraných životních cestách.

3. Hledejte smysl v protivenství

Navzdory nemoci Kalanithi hledá smysl a účel. Jeho kniha nás učí důležitosti nalezení významu strastí a bojů a využití těchto zkušeností k formování našich životů.

4. Oceňte lidskou sounáležitost

Cesta Kalanithiho zdůrazňuje důležitost sounáležitosti a vliv, který může mít na naše životy. Připomíná nám, abychom si cenili našich vztahů a pěstovali smysluplné spojení s ostatními.

5. Zamyslete se nad smrtelností

Kniha „Když se dech stává vzduchem“ nás vyzývá, abychom čelili vlastní smrtelnosti a zamysleli se nad odkazem, který chceme zanechat. Podněcuje nás žít způsobem, který je v souladu s našimi hodnotami a aspiracemi.

6. Projevujte empatii a soucit

Jako neurochirurg byl Kalanithi svědkem zranitelnosti svých pacientů a jejich rodin. Jeho kniha učí významu empatie a soucitu v interakcích s ostatními lidmi, zejména v obtížných časech.

7. Přijměte nejistotu

Příběh Kalanithiho nám připomíná, že život je nejistý a nemůžeme vždy ovlivnit výsledky. Podněcuje nás, abychom přijali neznámo a našli útěchu v cestě místo toho, abychom se zaměřovali pouze na cíl.

8. Najděte sílu ve zranitelnosti

Kniha odhaluje sílu a odolnost, které mohou vzejít ze zranitelnosti. Učí nás, že sdílení našich bojů a přijetí naší zranitelnosti může vést k růstu a spojení.

9. Ptejte se na smysl života

Kalanithiho zkoumání života a smrti nás vyzývá, abychom se ptali na vlastní existenci a účel našich životů. Podněcuje nás k introspekci a hledání smyslu nad rámec všedního dne.

10. Žijte s úmyslem

Nakonec „Když se dech stává vzduchem“ připomíná důležitost žití s úmyslem a snahou využít naše čas na Zemi naplno. Inspiruje k vytvoření života, který je v souladu s našimi hodnotami a také k tomu, abychom každý okamžik považovali za důležitý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz