Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mořeplavkyně, která objevila Ameriku. Podle pověsti 500 let před Kolumbem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Purple Mag/Stable Diffusion

Před 500 lety před Kolumbem se vikingská žena jménem Gudrid vydala vstříc dobrodružství. Podle islandských ság vyplula na okraj známého světa, kde strávila 3 roky, porodila syna, a vrátila se zpět.

Článek

I přes nálezy vikingského domu na Newfoundlandu archeologové dlouho pochybovali o pravdivosti příběhu tajemné Gudrid. V roce 2001 však vědecký tým objevil potenciální místo posledního domova této průkopnice pod seníkem na Islandu - přesně tam, kde ságy naznačovaly, že by měl být.

Nancy Marie Brownová, autorka knihy „The Far Traveler: Voyages of a Viking Woman“, se rovněž připojila k vědcům, kteří využívají moderní technologie a archeologické metody, a sledovala Gudridiny stopy na souši i v ságách.

Odvážná mořeplavkyně

Gudrid žila pravděpodobně mezi léty 980 až 1019. Byla dcerou jarla Thörbjørn frá Laugarbrekka. Oba později odpluli z Islandu do Grónska a byli součástí výpravy asi dvaceti lodí. Do Grónska nakonec dopluli s polovinou posádky. Dobrodružství teda měla v krvi.

Gudrid ale měla smůlu na ženichy. První jí zemřel na prochladnutí. Ani druhý jí dlouho nevydržel, stihla s ním ale objevit Ameriku.

Vikingský mořeplavec Leif Eriksson, jehož bratra Thörsteina Erikssona si Gudrid později vzala, totiž podle pověstí roku 1001 našeho letopočtu doplul na Vinland, což je země na americkém území. Odvážná Gudrid byla na výpravě také. S manželem se pak vrátila do Grónska. I Thörstein se ale roznemohl a brzy zemřel.

Nový život v Americe

Gudrid a její posádka se vrátily do gronského Qassiarsuk (zastarale Brattahlíð nebo Brattahlid), kde se později provdala za norského obchodníka Thörfinna Thörtharsona. V roce 1006 vypluli společně se dvěma loděmi, na kterých bylo šedesát mužů, pět žen a hospodářská zvířata, znovu směrem k Vinlandu, kde měli založit novou osadu.

Zde se Gudrid a Thörfinnovi narodil syn Snorri Thörfinnsson, první evropské dítě narozené na americkém kontinentu. Později se rodina vrátila do Grónska, kde se jim narodil druhý syn Thörbjorn Thörfinnsson. Krátce poté i další Gudridin manžel zemřel.

I přes nedostatek konkrétních důkazů o Gudrid se Brownová snaží zachytit její život a dobu pomocí archeologických faktů a vlastních cestovatelských zážitků. Kniha zpřístupňuje Gudridin příběh prostřednictvím detailů o životě Vikingů. Ti například chovali ovce na vlnu, ženy ji pak zpracovávaly. Kniha nabízí fascinující pohled na vikingy a jejich život v chladné zemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz