Hlavní obsah
Nově na Seznam Médiu

Nejlepší restauraci v Itálii má avantgardní šéfkuchař, který neplýtvá jídlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alice.jessica.north, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

V soutěži 50 Top Italy se vybírají a hodnotí nejlepší italské podniky v různých kategoriích. Letos vyhrála restaurace velmi zajímavého šéfkuchaře a restauratéra.

Článek

Restaurace Osteria Francescana šéfkuchaře a restauratéra Massima Bottury v Modeně se stala nejlepší restaurací v Itálii v kategorii Grandi Ristoranti podle internetového průvodce 50 Top Italy, který představuje to nejlepší z Made in Italy v Itálii i mimo ni.

Jeho restaurace má tři Michelinské hvězdy, ale Bottura není žádný uřvaný egomaniak a snob (tedy nemá povahu jako mnozí vyšinutí šéfkuchaři). Tento šéfkuchař má velmi vyvinuté sociální cítění. Kromě kulinářského mistrovství totiž šíří povědomí o problému potravinového odpadu.

Během světové výstavy Expo 2015 zřídil komunitní kuchyni Refettorio Ambrosiano, kde spolu s dalšími kuchaři z celého světa připravoval zdravá jídla pro potřebné ze zbytků potravin, které zůstaly po výstavě. S manželkou pak založil neziskovou organizaci Food for Soul, díky níž po světě vzniklo několik sociálních kuchyní.

Není to první úspěch Botturovy restaurace. V letech 2016 a 2018 se Osteria Francescana umístila na prvním místě v žebříčku 50 nejlepších restaurací světa. Tím se stala první italskou restaurací, která kdy dosáhla této pozice v prestižním žebříčku.

Šéfkuchař z Netflixu

O umění Massima Bottury pojednává první díl dokumentární série Šéfkuchařův stůl na Netflixu. Díl mimo jiné pojednává o tom, jak v roce 2012 způsobilo zemětřesení v Itálii zničení 400 tisíc bochníků parmazánu. Bottura však přišel s řešením, které zachránilo největšího producenta tohoto sýra.

Vynalézavý šéfkuchař vytvořil recept na risotto cacio e pepe, do kterého použil rozbitý sýr, a tento recept rozšířil do celého světa. Díky tomuto nápadu se všechen poškozený sýr prodal, a tak nikdo z firmy, která parmazán vyrábí, nepřišel o zaměstnání.

Bottura je příkladem člověka, který svou vášeň pro vaření objevil už jako dítě. Tortellini ho naučila babička v jeho šesti letech. Není tedy divu, že jednou ze specialit restaurace Osteria Francescana jsou tortellini s parmezánovým krémem. I když je Bottura šéfkuchař, který myslí i na hladové a chudé, pořád vede luxusní restauraci a té odpovídají i ceny.

Podle aktuálního jídelního lístku na oficiálním webu restaurace se ceny pohybují od 250 do 350 eur za degustační menu. Aby ne, je to jedna z nejlepších restaurací na světě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz