Článek
Restaurace Osteria Francescana šéfkuchaře a restauratéra Massima Bottury v Modeně se stala nejlepší restaurací v Itálii v kategorii Grandi Ristoranti podle internetového průvodce 50 Top Italy, který představuje to nejlepší z Made in Italy v Itálii i mimo ni.
Jeho restaurace má tři Michelinské hvězdy, ale Bottura není žádný uřvaný egomaniak a snob (tedy nemá povahu jako mnozí vyšinutí šéfkuchaři). Tento šéfkuchař má velmi vyvinuté sociální cítění. Kromě kulinářského mistrovství totiž šíří povědomí o problému potravinového odpadu.
Během světové výstavy Expo 2015 zřídil komunitní kuchyni Refettorio Ambrosiano, kde spolu s dalšími kuchaři z celého světa připravoval zdravá jídla pro potřebné ze zbytků potravin, které zůstaly po výstavě. S manželkou pak založil neziskovou organizaci Food for Soul, díky níž po světě vzniklo několik sociálních kuchyní.
Není to první úspěch Botturovy restaurace. V letech 2016 a 2018 se Osteria Francescana umístila na prvním místě v žebříčku 50 nejlepších restaurací světa. Tím se stala první italskou restaurací, která kdy dosáhla této pozice v prestižním žebříčku.
Šéfkuchař z Netflixu
O umění Massima Bottury pojednává první díl dokumentární série Šéfkuchařův stůl na Netflixu. Díl mimo jiné pojednává o tom, jak v roce 2012 způsobilo zemětřesení v Itálii zničení 400 tisíc bochníků parmazánu. Bottura však přišel s řešením, které zachránilo největšího producenta tohoto sýra.
Vynalézavý šéfkuchař vytvořil recept na risotto cacio e pepe, do kterého použil rozbitý sýr, a tento recept rozšířil do celého světa. Díky tomuto nápadu se všechen poškozený sýr prodal, a tak nikdo z firmy, která parmazán vyrábí, nepřišel o zaměstnání.
Bottura je příkladem člověka, který svou vášeň pro vaření objevil už jako dítě. Tortellini ho naučila babička v jeho šesti letech. Není tedy divu, že jednou ze specialit restaurace Osteria Francescana jsou tortellini s parmezánovým krémem. I když je Bottura šéfkuchař, který myslí i na hladové a chudé, pořád vede luxusní restauraci a té odpovídají i ceny.
Podle aktuálního jídelního lístku na oficiálním webu restaurace se ceny pohybují od 250 do 350 eur za degustační menu. Aby ne, je to jedna z nejlepších restaurací na světě.