Hlavní obsah
Knihy a literatura

„Nic necítím.“ Padesátník Leonardo DiCaprio a jeho mladičké lásky nelásky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Purple Mag/Stable Diffusion

Leo má teď devatenáctku. Kniha Liv Strömquistové vysvětluje, proč chudák DiCaprio není schopen nic cítit, a tak střídá jednu mladou modelku za druhou.

Článek

Hollywoodská ikona Leonardo DiCaprio a jeho vztahové eskapády jsou často v centru pozornosti médií. Nedávno světem médií prolétly fotky Lea ze soukromé dovolené na luxusní jachtě, na níž byl s novou devatenáctiletou přítelkyní, francouzsko-izraelskou modelkou. Skoro padesátiletý herec je známý svými vztahy s mladšími ženami, což často vyvolává veřejné diskuse. Jedni jásají, druhé to pobuřuje.

Nicméně ta žena, která oslaví 25. narozeniny, z pravidla ve vztahu s miláčkem Hollywoodu končí. Je to limit, jehož se Leonardo už několik let drží a sklízí za to posměch i obdiv. Hercovým milostným životem se zabývá kniha švédské autorky Liv Strömquistové.

Její kniha Nejrudější růže rozkvétá, kterou u nás vydalo nakladatelství Paseka v překladu Marie Voslářové, se věnuje tématu lásky v kapitalismu a zkoumá, proč je pocit zamilovanosti dnes tak vzácný. Strömquistová, známá svými feministickými komiksy, v knize propojuje politiku, filozofii a popkulturu. DiCaprio tu slouží jako fenomén, na které své pozorování ilustruje.

V knize Strömquistová analyzuje DiCapriovo chování a srovnává ho s romantickými ideály prezentovanými v populární kultuře. Poukazuje na to, jak média a společnost vytvářejí nerealistická očekávání od vztahů a lásky. DiCaprioův vzorec navazování vztahů s mladými ženami může podle ní souviset s jeho traumaty z dětství a s jeho snahou o kontrolu a moc. Leo prý není schopný se doopravdy zamilovat. V knize to zobrazuje ilustrací lízátka, na kterém je napsáno: „Nic necítím.“

Kromě DiCapria ilustruje autorka zvrácenost moderního vnímání lásky a zamilovanosti na příkladech z popkultury, zmiňuje hit Beyoncé „Irreplaceable“, reality show „Svatba na první pohled“ nebo postavu Samanthy ze seriálu „Sex ve městě“. Z historie využívá příběhy Hildy Doolittleové, hinduistického vyprávění o Šivovi a bohyni Párvatí a slavné aféry Lorda Byrona a Lady Caroline Lambové.

Strömquistová nabízí fascinující a často zábavný pohled na moderní lásku, který nutí čtenáře zamyslet se nad tím, jaké síly ovlivňují jejich vlastní vztahy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz