Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Studie trvající 85 let odhalila, co nás dělá opravdu šťastnými

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Purple Mag/Stable Diffusion

Harvardská studie zjišťovala, co nás činí nejšťastnějšími. Peníze to nejsou. Není to ani sláva. Není to exotická dovolená, luxusní auto ani značková kabelka. Není to drahé, ale stojí to čas a úsilí.

Článek

Štěstí si za peníze nekoupíš. V konečném důsledku jde o naše vztahy. Skutečné, pevné vazby v našem životě, ať už rodinné, či jiné, určují úroveň naší spokojenosti. Zjistila to studie Harvardské univerzity, z níž vyplývá, že kvalita našich vztahů je nejdůležitějším faktorem při určování našeho štěstí. Studie, která probíhala po dobu 85 let, sledovala 724 lidí od dospívání až po stáří.

Výsledky studie

Studie zjistila, že lidé se silnými, podpůrnými vztahy byli šťastnější, zdravější a žili déle než lidé se slabými nebo problémovými vztahy. Studie také zjistila, že sociální zdatnost neboli schopnost budovat a udržovat pevné vztahy je pro dlouhý a šťastný život důležitější než geny, společenská třída nebo IQ.

Výhody pevných vztahů

Silné vztahy mají mnoho výhod. Například lidé se silnými vztahy mají větší pravděpodobnost:

Mít pocit sounáležitosti a účelu

Cítit se milován a podporován

Lépe se vypořádejte se stresem a nepřízní osudu

Mít lepší fyzické i duševní zdraví

Žít déle

Jak zlepšit své vztahy

Existuje mnoho věcí, které můžete udělat pro zlepšení vztahů, které vám přinesou výše změněné benefity. Zde je několik tipů:

Trávit čas s blízkými. Snažte se pravidelně spojit se svými přáteli, rodinou a dalšími důležitými lidmi ve vašem životě.

Buďte dobrým posluchačem. Když jste s ostatními, opravdu poslouchejte, co vám chtějí říct.

Buďte oporou. Buďte tu pro své blízké, když vás potřebují.

Buďte shovívaví. Každý dělá chyby. Naučte se odpouštět druhým i sobě.

Buď pozitivní. Pozitivní přístup může výrazně přispět k posílení vašich vztahů.

Význam fyzického zdraví na pocit štěstí

Kromě pevných vztahů je pro štěstí důležité i fyzické zdraví. Studie zjistila, že lidé, kteří se starali o své fyzické zdraví, například jedli zdravou stravu, pravidelně cvičili a měli dostatek spánku, byli šťastnější a zdravější než ti, kteří to nedělali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz