Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Turbo“ Tufan. Kdo je šéf Rolls-Royce, který se sešel s Fialou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Parliament, Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution 2.0

Bylo to ve všech médiích. Premiér Fiala se snaží rámci Restartu Česka z naší země udělat centrum jaderné energetiky, proto se sešel s Tufanem Erginbilgicem. Kdo vlastně je tento šéf firmy Rolls-Royce?

Článek

S CEO společnosti Rolls-Royce Holdings plc. Tufanem Erginbilgicem jsme mluvili o navazování hlubší spolupráce v energetice. Rolls-Royce má zatím jednu z nejpokročilejších technologií malých modulárních reaktorů,“ napsal Fiala na svůj Twitter po schůzce s Erginbilgicem. O tom, jak byla úspěšná, ale zatím nemluvil.

Turecký inženýr Tufan Erginbilgic, přezdívaný „Turbo“ Tufan pro své výsledky v revitalizaci podniků, pravděpodobně rozhodne, zda je Česká republika strategicky nejlepší spolupracovník. Podmínky pro svého zaměstnavatele bude vyjednávat tvrdě a spolehlivě.

Do firmy Rolls-Royce, britského výrobce luxusních automobilů a později pohonných jednotek pro letadla, nastoupil Erginbilgic letos v lednu. Několik let vedl divizi ropného gigantu BP, která dohlíží na její čerpací stanice, a dosáhl rekordních zisků.

Společnost Rolls-Royce sdělila BBC, že Erginbilgic byl „upřímný ohledně naší nedostatečné finanční výkonnosti“ ve srovnání s ostatními. Nový šéf Rolls-Royce označil strojírenský gigant za „hořící platformu“ a prohlásil, že výkonnost společnosti je „neudržitelná“. Zároveň Tufan Erginbilgic zaměstnancům řekl, že mají před sebou „poslední šanci“ na změnu.

Rolls-Royce je jednou z vlajkových lodí britské ekonomiky. Její motory a systémy jsou součástí letadel, jako je Airbus A350 a Boeing 787. Rozmach cestovního ruchu zvýšil objem výroby divize civilního letectví společnosti Rolls-Royce. Covidová krize mu ale uškodila.

A od začátku „Turbo“ Tufan maká. Společnost s novou odnoží Rolls-Royce SMR (small modular reactor) sází už nějakou dobu na vývoj a výrobu malých modulárních reaktorů, které by v budoucnu měly nahradit stávající uhelné elektrárny, a to je důvod, proč se Erginbilgic sešel s Fialou. Pokud by vše klaplo, může Rolls-Royce spustit své malé modulární reaktory v Česku už kolem roku 2030.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz