Hlavní obsah

Vsaďte na protein. Bílkoviny pomůžou nastavit metabolismus na vyšší obrátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Purple Mag/Stable Diffusion

Často přehlížíme, že tělo vynakládá energii na trávení zkonzumovaného jídla a jeho rozklad. Některé potraviny vyžadují více úsilí než jiné. To je důvod, proč do jídelníčku zařadit víc bílkovin.

Článek

Pokud se tedy snažíte nakopnout svůj metabolismus nebo celkově zlepšit své metabolické zdraví, měli byste upřednostňovat potraviny s vyšším termickým účinkem. A co to znamená?

Bílkoviny mají vysoký termický účinek

Tělo po jídle spotřebuje výrazně více energie na trávení, vstřebávání a metabolismus bílkovin než na trávení sacharidů nebo tuků. Tento proces, známý jako termogeneze, zvyšuje rychlost metabolismu a přispívá ke spalování kalorií. Bílkoviny mají 20-30% termický účinek.

Příklad. Pokud sníte 100 kalorií z bílkovin, tělo jich 20 až 30 využije na jejich strávení, k dalšímu „využití“ tedy zůstane 70 kalorií. Zatímco tuk ve stravě nemá termický efekt, takže 100 kalorií z tuku se rovná 100 kaloriím.

Takže, i když za daný den sníte stejné množství kalorií, ale bude v té dané stravě bude více bílkovin, může to vašemu metabolismu pomoci s odbouráváním tuků.

Vyrovnává hladinu cukru a podporuje tvorbu svalů

A to není všechno, bílkoviny přímo ovlivňují metabolismus a zlepšují také ukazatele metabolického zdraví - konkrétně hladinu cukru v krvi a svalovou hmotu.

Bílkoviny zpomalují trávení, a tím i uvolňování cukru ze sacharidů do krve. Tím je dosaženo vyrovnanějšího vzestupu a poklesu hladiny cukru v krvi po jídle, které obsahuje sacharidy. Bílkoviny ve stravě také dodávají tělu aminokyseliny potřebné k tvorbě svalů.

Bílkoviny se nacházejí v různých potravinách - od mléčných výrobků přes maso, vejce, mořské plody, celozrnné výrobky až po tofu, ale také v ovoci a zelenině.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz