Hlavní obsah
Zdraví

Zásadní důvody, proč se lidé z ostrova Ikaria dožívají 100 let

Foto: Purple Mag

Řecko

Nenápadný řecký ostrov, na který nejezdí davy turistů. Tedy zatím. Dlouhá léta izolovaná Ikaria totiž skrývá tajemství dlouhověkosti a dobrého života.

Článek

Ikaria je malý řecký ostrov v Egejském moři a je jednou z pěti takzvaných „modrých zón“ na světě. Modré zóny jsou oblasti, kde lidé žijí výrazně déle než průměrná populace a mají vysokou míru zdravého stárnutí. Vědci už nějakou dobu zkoumají stravu, životní styl a sociální struktury v těchto oblastech, aby zjistili, co přispívá k dlouhověkosti jejich obyvatel.

O inspiracích, jak dosáhnout dlouhověkosti, je i nový dokumentární film na Netflixu a Ikaria je jedním z míst, kam se průvodce filmem Dan Buettner podívá. „Potkával jsem na Ikarii hodně starých lidí, ale nepotkal jsem ani jednoho člověka s demencí,“ říká tento americký autor a expert na modré zóny.

Dá si někdo čaj?

Ikarii se věnuje část třetího dílu ze čtyř. Před rokem 1980 byl tento ostrov naprosto soběstačný. Místní obyvatelé si dělali vlastní mouku, káva byla z cizrny a ječmene, čaje z lokálních bylin.

Právě čaje jsou jedním z tajemství dlouhověkosti. Čaje ze šalvěje, rozmarýnu nebo slézu obecného mají velmi pozitivní vliv na zdraví. Když se ale Dan Buettner zeptá vitální 88leté stařenky Vasy, jaký čaj je nejlepší pít každý den, řekne vtipně a s úsměvem: „Víno!“

Tajemství je i ve víně

Od starověku je Ikaria spojena s bohem Dionýsem, pěstováním vinic a výrobou pramnianského vína, což je tradiční červené víno vyráběné z odrůdy hroznů zvaných Fokiano. Stejné hrozny a po staletí stejný proces výroby vína.

Tradiční způsob výroby ikarijského vína zahrnuje fermentaci a zrání v nádobách zvaných „pitharia“. Jsou to velké keramické amfory zakopané v zemi. Tato metoda zrání vína je velmi stará a dává vínu jeho charakteristickou chuť. Je to víno velmi přírodní a plné minerálů.

Díky tisícileté tradici výroby vína se na ostrově nachází mnoho farem a vinařství. Víno jednoduše hraje v ikarijské kultuře důležitou roli. Místní festivaly a oslavy často zahrnují tradiční tance, hudbu a samozřejmě degustaci místního vína.

Strava: pilíř dlouhověkosti

Když pijete ikarijské víno a kombinujete ho se středomořskou stravou, zvyšujete vstřebávání antioxidantů,“ říká v dokumentu Buettner. Základem ikarijské diety jsou čerstvé, nezpracované potraviny. Luštěniny, jako čočka a cizrna, tvoří základ místní stravy, doplněné o bohatý výběr zeleniny - rajčata, listová zelenina a brambory.

Místo červeného masa preferují obyvatelé ostrova ryby, zejména sardinky, bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Důležitý je i ikarijský med, který není pasterizovaný, a tak jsou v něm zachovány všechny živiny a bioaktivní látky.

Více než jen jídlo a víno

I když je strava důležitá, tajemství dlouhověkosti na Ikarii je kombinací mnoha faktorů. Fyzická aktivita, zejména zemědělská práce a chůze v hornatém terénu, je běžnou součástí života. Společenské vazby a silné rodinné svazky hrají také klíčovou roli, přičemž časté interakce a vzájemná podpora přispívají k duševní pohodě a životu bez zbytečného stresu.

Pokud chcete, podívejte se na ukázku z dokumentu…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz