Hlavní obsah
Hry

Optická iluze: Dokážete muži najít ztraceného psa do 30 sekund?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bright Side / qizy.cz

Optická iluze, která otestuje vaše IQ: Najděte ztraceného psa ukrytého v obývacím pokoji

Lidé s vysokou inteligencí mohou nalézt ztraceného psa na obrázku za méně než 30 sekund. Jak jste na tom vy? To prověří následující optická hádanka.

Článek

Optické iluze jsou obrázky, které nás dokážou zmást a podvést naše vnímání. Někdy vidíme něco, co tam ve skutečnosti není, nebo naopak přehlédneme něco, co tam je. Optické iluze nám ukazují, jak naše oko a mozek spolupracují a jak mohou být ovlivněny různými faktory, jako je barva, tvar, světlo, kontrast, pohyb nebo perspektiva.

Tyto optické iluze jsou také součástí oblasti psychoanalýzy, protože vrhají určité světlo na to, jak věci vnímáme. Normální lidský mozek se může dívat na věci nebo obrazy jinak a z každého úhlu tak vytvořit jiný vjem. Jednu takovou chytrou ilustraci můžeme vidět na obrázku, kde se mužův ztracený pes skrývá někde uvnitř obrázku v obývacím pokoji.

Na první pohled se zdá, že se jedná o obyčejný obrázek muže, který hledá svého ztraceného psa. Ale když se na obrázek podíváte pozorněji, zjistíte, že na obrázku je pes skutečně ukryt. Pokud si myslíte, že je to snadné, pro někoho ano, pro jiného ne. Tato optická iluze je založena na principu zvaném pareidolie, což je jev, kdy vnímáme známé tvary nebo obličeje v náhodných vzorech nebo objektech.

Dokážete na obrázku najít ztraceného psa do 30 sekund?

Foto: Bright Side / qizy.cz

Najděte na obrázku ztraceného psa do 30 sekund

Anketa

Podařilo se vám nalézt psa?
Ano, do 30 sekund.
73 %
Ano, ale trvalo mi to déle.
10,8 %
Ne.
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1104 čtenářů.

Pokud se vám podařilo najít psa, gratulujeme! Pokud ne, nezoufejte, není to nic, za co byste se měli stydět. Optické iluze jsou zábavné a zajímavé, ale také nám mohou pomoci pochopit, jak funguje naše zrakové vnímání.

Pokud se vám to povedlo během 30 sekund, může to být známka vaší mimořádné inteligence a paměti. Studie ukazují, že čím více cvičíte svůj mozek obtížnými hádankami, tím bystřejší mysl máte.

A pro ty, kterým se pejska nepodařilo nalézt, je zde řešení:

Foto: Bright Side / qizy.cz

Řešení optické hádanky

Pokud se vám tato hádanka líbila, vyzkoušejte i naše další optické rébusy.

Zdroj: Autorský text, Bright Side

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz