Hlavní obsah
Umění a zábava

Záhada kuřecích nugetek: Rozluštěte ji a buďte matematickým géniem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Qizy.cz

Tato matematická záhada kuřecích nugetek potrápila mnoho chytrých hlav.

Milujete kuřecí nugetky? A co matematika? Pokud ano, pak si určitě nenechte ujít tuto hádanku, která spojuje oba tyto světy. Ač se vám nejprve bude zdát zadání jakkoliv nesmyslné, jde o poměrně těžký rébus.

Článek

Záhada kuřecích nugetek

O původu záhady kuřecích nugetek existuje mnoho příběhů. Zdaleka nejpopulárnější však zůstává ten o kuřecím McNuggetu. Původně společnost McDonald’s prodávala své nugety v baleních po 9 a 20 kusech. Matematičtí nadšenci byli zvědaví, jaký je největší počet nugetek, které nebylo možné po těchto baleních koupit, a tak vznikla hádanka o kuřecích nugetkách.

Máte tedy stejné zadání:

Kuřecí nugety se prodávají pouze ve dvou provedeních: balení po 9 a 20 kusech. Jaký je největší celkový počet nugetek, které není možné po těchto baleních zakoupit?

A nyní troha teorie, nápovědy a řešení

Frobeniův problém

Hádanka o kuřecích nugetkách byla také nazývána jako Frobeniův problém.

Frobeniův problém je matematický problém, který se zabývá řešením polynomiálních rovnic. Carl Friedrich Gauss tento problém popsal v roce 1801 ve své knize Disquisitiones Arithmeticae.

Frobeniův problém se používá v kryptografii k vytvoření bezpečných šifer. Šifra, která je založena na Frobeniově problému, je bezpečná, pokud je obtížné vyřešit Frobeniův problém. Používá se také v jiných matematických oborech, jako je algebra a geometrie.

Proč je hádanka tak obtížná?

Hádanka je obtížná, protože Frobeniův problém je obecně obtížný problém. Neexistuje žádný jednoduchý způsob, jak ho vyřešit, a vyžaduje značné matematické znalosti. V našem případě se ale nejedná o nic extrémně složitého.

Řešení

Odpověď na tuto hádanku je 151 kusů. To znamená, že je nemožné koupit 151 kuřecích nugetek v baleních po 9 a 20 kusech. Každý vyšší počet nugetek již lze zakoupit z kombinací dostupných balení. Pokud jste dokázali vyřešit tuto hádanku, pak jste matematickým géniem!

Výpočet

(9 × 20) - (9 + 20) = 151

Druhá hádanka o kuřecích nugetkách

První záhada je tedy vyřešena. Nyní zadání pozměníme na současný prodej v mnoha státech:

Kuřecí nugety se prodávají pouze ve třech provedeních: balení po 8, 15 a 20 kusech. Jaký je největší celkový počet nugetek, které není možné zakoupit po těchto baleních?

Pokud se vám hádanky líbily, na našich stránkách naleznete více takových hádanek, rébusů a hlavolamů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz