Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ztracený a nalezený poklad: Pramen Mandavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dáša Stárková

V roce 2023 získal pramen Mandavy (521 m.n.m.) nové zastřešení

Kdysi oblíbený výletní cíl, pramen Mandavy v srdci Šluknovského výběžku, upadl v zapomnění a stal se obětí vandalismu. Příběh plný smutku a naděje se ale dočkal šťastného konce.

Článek

Půvabná říčka Mandava, opěvovaná v historických průvodcích jako bystrá horská říčka, pramení pod Ptačím vrchem. Naši předci o pramen pečovali a budovali u něj malebná zákoutí pro odpočinek. Za socialismu bohužel toto podivuhodné místo zaniklo.

Na konci 90. let se podařilo prameniště obnovit a po šestnáct let sloužilo jako oáza klidu a potěšení pro turisty i místní. V roce 2015 však nastal zlom. Pozemek s pramenem získal soukromý vlastník a ohradil ho, čímž znemožnil přístup. Následovalo znečištění při pastvě dobytka a zbourání přístřešku nad pramenem.

Naděje se znovu zrodila v roce 2020, následně obec Staré Křečany pozemek odkoupila a s podporou rumburských turistů pramen zrekonstruovala. V roce 2023 získal pramen Mandavy nové zastřešení a můžeme se tak těšit na jeho další osudy. Místo je opět přístupné veřejnosti a láká k procházkám a k oslavě krásy Šluknovského výběžku.

Připojte se k nám a objevte kouzlo pramene Mandavy!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Šluknovsko

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz