Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před 2 777 lety: Romulus a Remus zakládají Řím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jean-Pol GRANDMONT, CC BY-SA 3.0

Romulus a Remus byli údajně pohozenci do Tibery, odkud je zachránila vlčice. Když vyrostli, odešli založit vlastní město, s pozoruhodnými motivy orání brázdy v místě budoucích hradeb, bratrovraždy a následného zbožštění zabitého bratra.

Osobní výběr dnešních výročí.

Článek

Dnes je den sv. Anselma, svátek má Alexandra.

Dnes má 84. narozeniny Pavel Zářecký, 77 je Jardovi Hutkovi.

Dnes před 415 lety umírá anglický král Jindřich VII., na trůn nastupuje jeho 17letý syn Jindřich VIII. Za své vlády si nejenom pořídí 6 manželek, ale hlavně kvůli druhé z nich, Anně Boleynové, odtrhne Anglii církevně od Říma a založí si vlastní protestantskou církev, do jejíhož čela jmenuje sám sebe a své následníky.

Dnes před 505 lety přistává Hernando Cortéz u břehů Mexika nedaleko dnešního Veracruzu, odtud zahajuje dobývání aztécké říše, kterou vposledku zcela rozkotá.

Dnes před 363 lety se v Brně narodil Jiří Josef Kamel, jezuitský misionář, lékárník a botanik. Jako první podal ucelené zprávy o flóře a fauně na Filipínách, je po něm pojmenován botanický rod Camellia.

Dnes před 242 lety král Siamu Rama I zakládá na východním břehu řeky Chao Phraya nové hlavní město, Rattanakosin, známé dnes jako Bangkok.

Dnes před 241 lety Nosticovo divadlo slavnostně zahajuje provoz Lessingovou tragédií Emilia Galotti.

Dnes před 200 lety je čtyřletý Teri’itari’a korunován králem Tahiti jako Pomare III. Dlouho mu to nevydrží, za necelé tři roky podlehne dysentérii a na trůn usedne jeho sestra, ’Aimata Pomare IV, která bude panovat dalších 50 let.

Dnes před 98 lety se narodila britská královna Alžběta II.

Dnes před 80 lety získávají francouzské ženy volební právo.

Dnes před 72 lety vychází první číslo časopisu Lidé a země.

Dnes před 64 lety se v 9:30 naráz přesouvají všechny tři hlavní moci v Brazílii z Ria de Janeiro do nového hlavního města Brasilia.

Dnes před 53 lety, po hlasování, v němž bylo 2 391 916 voličů pro, jeden proti a dva se zdrželi, se po svém otci Františkovi ujímá úřadu presidenta Haiti 19letý Jean-Claude Duvalier.

Dnes před 34 lety zahajuje Jan Pavel II. historicky první oficiální návštěvu papeže v Československu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz