Hlavní obsah
Finance

Dluhová past, nemám na zaplacení!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Nejdříve je nutné si uvědomit, že dluhy nejsou k pláči, ale k řešení, které, ač se tomu budete možná divit, existuje.

Článek

Není žádným překvapením, že v dnešní době je téměř každý nějakým způsobem zadlužen. Ať už se jedná o kreditní karty, běžné půjčky, účelové úvěry, nebo další produkty, vzaté za účelem převzetí finančních prostředků.

Ale kdy člověk pozná, že už mu závazky přerůstají přes hlavu?

Většinou je to ve chvíli, kdy si uvědomí, že má více urgencí o zaplacení, něž hovorů od rodiny a přátel. A paradoxně to člověku dojde ve chvíli, kdy si uvědomí, že má sotva stovku v peněžence, nemá z čeho zaplatit účty, ani věci denní potřeby.

Jak poznám, že jsem ve dluhové pasti?

  • Mám více věřitelů, než dokážu zvládnout. Jsou mezi nimi bankovní i nebankovní společnosti, různé kreditní karty, jednorázové půjčky apod.
  • Moje splátky silně převyšují můj příjem. Při podpisu jsem si neuvědomil, do čeho se řítím a součet mých splátek někdy sahá až do několika desítek tisíc korun.

Jak se (ne)snažím situaci řešit ?

  • Vrhám se do dalších půjček, žádostí o úvěr, jednorázové zápůjčky, i nelegální lichvu. většinou již bez úspěchu, protože vzhledem k mojí platební historii a morálce mě již žádná společnost nepůjčí.
  • Změním si telefonní číslo, a přestávám komunikovat s věřiteli, snažím se být neviditelný.
  • Vrhám se do pokusů rychle sehnat finance na zaplacení závazků a uchyluji se k hazardu, ne - li nelegální činnosti, které situací pouze zhoršují.

Jak bych situaci měl řešit?

Nejdříve je nutné si uvědomit, že dluhy nejsou k pláči, ale k řešení, které, ač se tomu budete možná divit, existuje.

Komunikace

Důležité v řešení vlastních závazků a vlastně úplným základem je komunikace. Je třeba věřitelům zvednout telefon, odpovědět na email.

Zkusit se dohodnout

I když kolikrát řešíte situaci velmi pozdě, zkuste se přeji jen domluvit na splátkovém kalendáři. Ale i zde je třeba přemýšlet, nemůžete si sjednat kalendář, aniž byste nevzali v potaz svůj příjem. Tím se problémy pouze oddálí, ale nevyřeší se nic. Ale pokud již věřitelé neslyší na dohodu o splátkovém kalendáři, nebo vám nabízejí nereálné částky. Řešení, jak se z této pasti dostat je pouze jediné.

Osobní bankrot / oddlužení

Možná jste se právě vyděsili, ale věřte, že to není tak zlé, jak se prezentuje. Pokud již máte na krku, nebo vám hrozí exekuce a opravdu vám nezbývá ani na živobytí, tak jedinou správnou cestou je oddlužení. Laicky řečeno je hlavní princip, že se vám všechny závazky sloučí do jednoho a vy posíláte jednu splátku měsíčně, která je většinou ve vašich možnostech.

Podmínky pro oddlužení

- Musíte mít minimálně 2 věřitelé, tj. že dlužíte minimálně dvou institucím a zároveň jsou tyto závazky více jak 30 dní po splatnosti.

- Mít dostatečný příjem, abyste pokryli minimální splátku pro oddlužení.

- Nesmíte být odsouzení za krádež, podvod a další trestné činy v oblasti financí v posledních pěti letech.

Kolik musím zaplatit v oddlužení?

- Do tři let zaplatit alespoň 60% pohledávek.

- Do pěti let zaplatit alespoň 30% pohledávek.

Po splnění těchto podmínek jste osvobozeni od zbývající části pohledávek.

Anketa

Zažili jste dluhovou past?
Ano, právě se v ní nacházím.
50 %
Ne, ale znám někoho v mém okolí.
0 %
Ne. Nechápu, jak může být někdo tak nezodpovědný.
50 %
Ne.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz