Hlavní obsah
Názory a úvahy

Generační střet: Kdo je skutečně línější generace?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vnukko / Pixabay

Nevíš, co je to pořádná práce, to za našich let, to nebyly žádné přestávky, pauzy, zákoníky, to se muselo makat! Teď si pořád jen na něco stěžujete a lopatu do ruky byste nevzali.

Článek

Často se setkávám s názorem, který mi neustále připomíná, jak líná je naše generace ve srovnání s těmi, které ji předcházely. Tuto kritiku můžeme slyšet většinou od lidí, kteří odešli do důchodu ve svých 55 letech.

„Za našich dob to bylo jiné, to nebyly žádné přestávky, pauzy, zákoníky, muselo se makat!“

Není to jen díky tomu, že doba pokročila, ale i díky zvýšené produktivitě vyrábíme a pracujeme víc. Například, když člověk sedí v kanceláři a hodiny analyzuje data, kolikrát za cenu přesčasů a volného času, práce je stejně důležitá a náročná, i když se to na první pohled nemusí zdát.

Dnešní doba je taková, že dobré, nebo minimálně slušné vyhlídky na důchod se dá přirovnat k výsledkům loterie. Kolikrát mě na mojí cestě kariérou napadlo: „Je tohle vůbec cesta, kterou se chci vydat?“ Statistiky mluví jasně. Dnes, mladý člověk, ve věku 25 let, který momentálně šplhá na vrchol své kariéry se zase může uklidnit, protože zdaleka ještě nekončí. Těšit se může na dalších 40 let pracovního nasazení, ale pouze za předpokladu, že se 65 let vůbec dožije. Dlažba této cesty je potom plná, strachu, nejistoty a zdravotních potíží.

Podívejme se na příklad Tomáše, 25letého absolventa, který po maturitě v 19 letech nastoupil do svého prvního zaměstnání. Pokud se důchodový věk nesníží, čeká ho ještě 40 let práce. V 65 letech, kdy by se měl těšit zaslouženému odpočinku, může být jeho energie na bodě mrazu.

Tato situace není ojedinělá.

Mnoho mladých lidí se s tímto scénářem potýká a je na starší generaci, aby si uvědomila, že dnešní mladí lidé to nemají vůbec lehké. Místo toho, aby jim byla nabídnuta podpora a pochopení, jsou často konfrontováni s očekáváním, že po ukončení studia budou mít minimálně 7 let praxe.

Takže, když příště uslyšíte babičku říkat své vnučce „v naší době…“, vzpomeňte si na Tomáše a jeho ročník.

Oni nejenže pracují stejně tvrdě jako generace před nimi, ale také čelí nejistotě a strachu z budoucnosti, kterou si starší generace nemůže ani představit.

Stejně jako my si nedovedeme představit život v dřívějších dobách, a i tak je stále třeba ke starším generacím přistupovat s úctou a respektem.

Jaký máte názor na dnešní mladou generaci? Podělte se s námi v diskuzi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz