Hlavní obsah
Aktuální dění

Jak jedna díra v chodníku změnila Ostravu v epicentrum uměleckého hnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PIRO4D / PIXABAY.com

Chodník v Ostravě přpomíná spíše piškvorky.

Když se dělníci v Ostravě rozhodli, že oprava chodníku je vlastně jen jedna velká hra, nikdo nečekal, že vznikne tak fascinující kus umění. Místo dlaždic si vzali do ruky maltu, a výsledek?

Článek

Když se jednoho dne dělníci v Ostravě v městské části Zábřeh rozhodli, že zahájí opravu chodníku, nikdo z nich nečekal, že se stane hrdinou nečekaného uměleckého hnutí. Otázka, kterou si mohli položit, zněla: „Nemáš dlaždičku? Nemám, tak co s tím?“ Zdálo by se, že tohle je začátek nudy, ale česká vynalézavost se opět ukázala v celé své kráse.

Namísto toho, aby jednoduše koupili nové dlaždice, rozhodli se pro alternativní přístup. Vzali zbytek malty a betonu, udělali díru a vytvořili něco, co zdánlivě připomínalo imitaci dlaždic. Stejně jako když se pokusíte namalovat Mona Lisu s očima zavřenýma, ale stejně jste pyšní na svůj „umělecký výtvor.“

Náš chodník v Ostravě se tak stal dílem, kterého se nikdo nezalekne. Lidé začali spekulovat, co dělníci vlastně chtěli vytvořit. Někdo si myslel, že si chtěli zahrát piškvorky, ale jejich směna skončila předčasně, takže nestihli ani první kolo. Jiný si všiml, že na jejich „dlaždicích“ chybí jedna řada políček, což z chodníku dělalo prakticky nehratelnou šachovnici, to je smůla. A tak se narodil nový umělecký směr: Ostravský Surrealismus.

Tento umělecký výtvor nezůstal bez povšimnutí. Lidé po celém světě se smějí a obdivují tuto skvostnou „dlažbu“ na sociálních sítích. Fotografie těchto chodníkových „dlaždic“ sbíraly tisíce liků. Možná by bylo namístě zvažovat turné po galeriích.

Jediné, co nám na tom všem chybí, je umělec, který by alespoň zachoval linie dlaždic. Doufáme, že se v blízké budoucnosti najde někdo, kdo vezme pastelky a půjde alespoň dostínovat tuto nečekanou chodníkovou krásu. V Ostravě jsou více než vítáni.

Anketa

Jaký umělecký směr by měl být dalším projektem dělníků v Ostravě?
Chodníkový Pointilismus: Každý kámen jako malý barevný tečkovaný klenot.
33,3 %
Biomorfický Beton: Přirozené tvary v betonovém stylu.
0 %
Raději žádný. Byla by to až příliš velká konkurence pro světový umělecký trh.
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz