Hlavní obsah

Konec krvavého kultu: Jonestownský masakr si vyžádal 900 životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedie

Jim Jones, zakladatel sekty Chrám lidu.

Rok 1978 přinesl významné události po celém světě. Avšak pro Američany znamenal tento rok připomínku tragické události, která se stala 18. listopadu 1978 v Guyaně. Došlo zde k hromadné sebevraždě.

Článek

Rok 1978 přinesl pro svět několik významných událostí. Pro nás, ještě v Československu, to bylo deset let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy, Gustav Husák zastával prezidentský úřad a Banjo Band se proslavil skladbou „Jožin z bažin“. Avšak pro Američany znamenal tento rok připomínku tragické události, která se stala 18. listopadu 1978 v Guyaně v malé osadě Jonestown. Tehdy došlo k hromadné sebevraždě, při níž zahynulo téměř 900 lidí.

Kdo byl Jim Jones?

Celým jménem James Warren Jones se narodil v roce 1931 přímo v Indianě do chudé rodiny. Byl popisován jako inteligentní, ale zároveň excentrický jedinec. Už od dětství ho zajímalo náboženství a křesťanské tradice. Jim začal svoji náboženskou kariéru jako pouliční kazatel a zaujímal silné stanovisko v prosazování rasové rovnosti. Barva pleti pro něj neměla žádný význam, všichni si byli rovni. Postupem času se jeho náboženská víra byla ovlivněna myšlenkami komunismu a utopie. Nakonec se stal vůdcem sekty Chrám lidu, kterou sám založil.

Chrám Lidu a život v osadě

Jim Jones se rozhodl přesunout své stoupence na bezpečné místo, kde by mohl mít nad nimi plnou kontrolu. Vytvořil proto komunitu Jonestawn, která měla sloužit jako útočiště a domov pro více než tisíc stoupenců. Celá osada byla provozována pod jeho přísným dohledem, a rozhlasové vysílání neustále přehrávalo jeho poselství.

Jim využíval své pozice k ovládání lidí, zabavoval pasy a manipuloval se stoupenci pomocí hrozeb, násilí a vydírání. Dokonce prováděl bizarní cvičení na přípravu rituální hromadné sebevraždy.

17. listopad 1978: Zvrat

Situace v Jonestownu se neustále zhoršovala, a příbuzní místních obyvatel začali mít obavy o své blízké. Rozhodli se kontaktovat úřady a požádali o prověření situace v osadě. 17. listopadu 1978 se americký kongresman Leo Ryan rozhodl se skupinou novinářů osadu navštívit. Na místě se dokonce objevili členové sekty, kteří se rozhodli opustit sektu a vrátit se zpátky domů.

Chtěli domů, ale nastala tragédie

Následující den se k nim mělo připojit dalších pár lidí, kteří toužili pustit tohle příšerné místo. Ale najednou došlo k zvratu – Jim Jones nařídil svým stoupencům začít střílet. Pět lidí, včetně Lea Ryana a posádky letadla, bylo zastřeleno.

Reportér CBS Don Hariss byl postřelen do ruky, ale útok přežil, a právě díky němu bylo možné zachytit události následujících hodin.

Poslední přípitek

Jim Jones si začal uvědomovat možné důsledky svých činů. Téměř bez váhání urychlil své plány a nařídil svým stoupencům spáchat hromadnou sebevraždu. K tomu měl sloužit ovocný punč s kyanidem. Oznámil, že osud byl smrtí Lea Ryana zpečetěn a přišel čas na tzv. „Bílou noc“, kdy jediným „možným řešením“ byla revoluční sebevražda.

Uprostřed různých emocí

Obyvatelé osady byli v různých emocionálních stavech. U některých zavládl klid, zatímco u jiných se rozšířil strach. Téměř nelze pochybovat o tom, že byli donuceni stát ve frontě s kelímky v ruce, čekajíc na svůj nevyhnutelný konec.

Osud nejzranitelnějších

Prvními oběťmi byly děti, jejichž počet činil téměř 300. V osadě byly nainstalovány nahrávací zařízení, a díky tomu potom FBI měla možnost slyšet nahrávky hrůzy plné dětského křiku a pláče.

Sám se nenapil

Nedokážeme si představit utrpení, které zrovna prožívali. Otrava kyanidem způsobuje kóma, křeče, spánkovou apnoe a nakonec zástavu srdce a smrt.

Je až pokrytecké, že samotný Jim Jones se nepodílel na této hromadné sebevraždě.

Podle dostupných informací zemřel na následky střelby, kterou si podle svědectví způsobil sám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz