Hlavní obsah
Lidé a společnost

Povolání snů: Nejtěžší práce na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: kirill_makes_pics / pixabay.com

Stresové situace stěžují naší práci.

Řeč je o pozici krizového manažera, jehož zodpovědností je péče o kolegy a prostředí, ve kterém pracují, zároveň je jeho úkolem zajištění plynulého provozu.

Článek

Narazila jsem na inzerát týkající se zajímavé pracovní pozice a rozhodla jsem se podrobněji prozkoumat, jaké jsou požadavky a zda bych se mohla o tuto práci ucházet. Na začátku pracovního pohovoru mi bylo řečeno, že tato pozice je mnohem více než jen obyčejná práce, dá se říct, že se jedná o životní styl. Předem mi bylo sděleno, že se nejspíše jedná o jednu z nejnáročnějších pozic na světě. Řeč je o pozici krizového manažera, jehož zodpovědností je péče o jeho kolegy a prostředí, ve kterém pracují, zároveň je jeho úkolem zajištění plynulého provozu.

135 hodin týdně pracovního nasazení

Zpočátku mě zaujalo, že byl kladen velký důraz na fyzickou kondici. Práce se odehrává převážně ve stoje, a je nezbytné být pohyblivý a být schopný pracovat nepřetržitě za každé situace a počasí. Dalším překvapením pro mě byla informace, že pracovní doba této pozice je téměř nepřetržitá, bavíme se zde o přibližně 135 hodinách týdně pracovního nasazení, kdy musím být v případě potřeby k dispozici nepřetržitě 24 hodin, 7 dní v týdnu. Pokud jde o stravování, mám nárok na jídlo pouze v případě, že můj kolega je již najedený.

Schopnost multitaskingu je klíčová

Pro tuto pozici jsou rovněž nezbytné vynikající dovednosti v oblasti vyjednávání a komunikace. Důležité je mít také všeobecný přehled a ideálně i titul v oborech, jako jsou medicína, finance nebo kulinářské umění. Schopnost multitaskingu je klíčová, protože při plnění pracovních úkolů je nutné současně reagovat na neočekávané situace a zvládat několik úkolů a činností najednou. Časem bychom doporučovali pedagogický kurz a osvěžení znalostí psychologického poradenství.

Často budete muset poskytovat asistenci, pomoc a rady

Náplň této práce je především spolupráce s kolegou, který není samostatný a bude vyžadovat vaši maximální pozornost. Často budete muset poskytovat asistenci, pomoc a rady. V případě potřeby budete také plnit jeho úkoly za něj a pokud to bude nutné, zůstat s ním i během nočních směn. V této náročné roli nesmíte ztrácet hlavu v chaotických situacích a budete často pracovat v prostředí, které může být znečištěné, nebo bude vytvářet stresové podmínky. Pokud váš kolega udělá jakoukoliv chybu, bude vaší povinností tuto chybu napravit a nést za ni plnou zodpovědnost. Váš kolega vyžaduje nepřetržitou pozornost. Musíte se kompletně vzdát osobního života, abyste tuto pozici mohli vykonávat na 100%.

Nemáte absolutně žádný nárok na odpočinek

Pokud jde o dovolenou, nelze s ní počítat. V této pozici neexistují svátky, Vánoce ani Velikonoce. Právě v těchto dnech je pracovní nasazení ještě vyšší než obvykle, a je klíčové zajistit, aby kolega byl maximálně spokojen a mohl si právě v těchto dnech náležitě odpočinout.

Co se týče vašeho odpočinku, vždy záleží na domluvě s vaším kolegou. Rozhodnutí, zda vám umožní spánek, je čistě na něm. Pokud nedokážete zajistit, aby kolega nepotřeboval vaši asistenci, nemáte absolutně žádný nárok na odpočinek, tím se průměrná pracovní doba změní z původních 135 hodin za týden na 168 hodin.

Vedení společnosti

V případě, že budete mít námitky, stížnosti, nebo výhrady k pracovnímu nasazení, vaše žádost bude předem zamítnuta. Nemusíte mít strach, tato práce je zcela v souladu se zákonem. Pokud sami potřebujete pomoct, je vyloučeno obrátit se na vedení společnosti.

Osobní ohodnocení

Pokud jde o platové ohodnocení, je třeba mít na paměti jednu zásadní informaci. Tato práce se vykonává zcela bez nároku na finanční odměnu. Nemáte žádný osobní nárok na odměnu za tuto činnost, také nelze uplatnit příspěvky od státu a daňové úlevy. Nemůžete se opírat ani o zákoník práce, protože ten se na tuto práci nevztahuje.

Kdo je schopný na takové podmínky přistoupit?!

Možná si teď kladete otázku, který šílenec by byl ochoten pracovat v takových podmínkách.

A co když vám řeknu, že toto povolání vykonávají miliardy žen po celém světě.

Kdo jsou těmi hrdinkami?

Jsou to naše matky!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz