Hlavní obsah

Sršeň asijská: Nebezpečný invazní druh, který hrozí Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: haim_charbit / PIXABAY.com

Může být Sršeň asijská nebezpečná?

Rozšíření těchto druhů v Evropě je často způsobeno lidskou nedbalostí při přepravě zboží, což umožňuje těmto druhům dostat se do oblastí, kde se dříve nevyskytovaly.

Článek

Sršeň asijská, někdy označovaná jako Sršeň čínská, patří do čeledi sršňovitých a jedná se o jedovatý blanokřídlý hmyz. Původně se vyskytoval převážně na asijském kontinentu, ale v roce 2004 byl zavlečen do francouzské Akvitánie a rychle se rozšířil do dalších evropských zemí. V České Republice zatím nebyl hlášen jeho výskyt, ale tato situace se může snadno změnit.

Rozšíření těchto druhů v Evropě je často způsobeno lidskou nedbalostí při přepravě zboží, což umožňuje těmto druhům dostat se do oblastí, kde se dříve nevyskytovaly. Dříve jsme se často spoléhali na místní dodavatele a výrobce, což snižovalo riziko šíření těchto druhů v porovnání s dnešní situací.

Rozpoznání sršně asijské

Rozlišení sršně asijské od sršně obecné není vždy snadné. Tyto dvě druhy se velikostně příliš neliší, což může způsobit určité obtíže při rozpoznávání. Hlavním rozlišovacím znakem je zbarvení, přičemž Sršeň asijská má výraznější zbarvení, někdy až do černa. Sršně asijské běžně nevidíme jako samotné jedince.

Co se týče chování, sršně asijské jsou často považovány za škůdce. Hlavní škodnou činností je jejich plenění včelích úlů, kde po jejich útoku nepřežije většina včelstva. Včely medonosné mají s tímto druhem sršně prakticky málo možností obrany. Útoky na úly bývají obvykle prováděny ve větších skupinách.

Přirození predátoři

Sršeň asijská má své přirozené predátory, mezi které patří například sojka obecná, jezevec a dokonce i slepice. Výjimečně se také může stát, že Sršeň asijská padne za oběť sršni evropské. Zajímavostí je, že mezi floru patří masožravá rostlina špirlice, jejíž nektar sršně velmi přitahuje.

Nebezpečí bodnutí

Co se týče útoků na člověka, Sršeň asijská disponuje velmi agresivním jedem, který může způsobit intenzivní bolest. Bodnutí sršně asijského je až 50krát bolestivější než bodnutí vosy nebo včely. V případě bodnutí je důležité okamžitě ledovat postižené místo. Zejména osoby trpící alergií na bodnutí hmyzu nebo jedinci se slabší imunitou by měli být ostražití, protože bodnutí sršně asijského by mohlo mít fatální následky.

Jak reagovat?

Při setkání se sršní asijskou je klíčové zachovat klid a neprovokovat ji. Nedělat prudké a rychlé pohyby a jednoduše zůstat klidný. Většina sršní si brzy uvědomí, že nejste pro ni potenciální kořist, a odletí.

Může být nebezpečná?

Co se týče sršně asijské, jedná se o druh hmyzu, který má vliv na ekosystémy a může mít negativní dopad na biodiverzitu a včelařství. Sršeň asijská je považována za invazní druh, který se rychle šíří v Evropě a může ohrozit místní faunu a flóru.

Je důležité, aby byly přijaty opatření k monitorování a kontrole šíření sršně asijské, aby se minimalizoval její vliv na místní ekosystémy a včelařství. Zároveň je třeba brát v úvahu, že tento druh má své místo v přírodě, a proto je důležité hledat vyvážené způsoby řešení problémů spojených s jeho přítomností.

Anketa

Vnímáte přítomnost sršně asijské v naší oblasti a máte obavy ohledně jejího vlivu na místní ekosystémy?
Ano, vnímám přítomnost sršně asijské v naší oblasti a mám vážné obavy ohledně jejího vlivu na místní ekosystémy. Domnívám se, že by měla být podniknuta opatření k její kontrole a prevenci jejího šíření.
100 %
Nevnímám přítomnost sršně asijské v naší oblasti nebo nemám vážné obavy ohledně jejího vlivu na místní ekosystémy. Myslím si, že situaci lze řešit bez zásadních opatření.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz