Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tajemství Masajů: Kultura, krávy a korálky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Masajští válečníci v Keni

Vítáme vás na červeném koberci masajské kultury, kde krávy jsou bohatstvím, korálky jsou drahokamy a válečníci jsou rytíři pastvin.

Článek

Masajové z Afriky jsou jako něco jako supermodelové mezi kmeny – mají styl! Jejich celoživotní láskou jsou krávy, které jsou pro ně nejen bohatstvím, ale také jakýsi vzor pro všechno. Svět Masajů je jako módní přehlídka – rudé látky omotávají jejich těla a korálky jsou poskvrněným pleskáčkem tradiční elegance. Než se stanou válečníky, učí se skákat do výšky, což vyjadřuje způsob, jak lákat nevěsty. Navzdory modernímu světu si Masajové uchovávají svoji jedinečnou kulturu a tradiční rituály, ačkoli občas s trochou ostrých otázek.

Země vodního pozdravu

Když se Masajové setkají, namísto tradičního pozdravu, jako je podání ruky nebo uctivý úsměv, mají svůj vlastní jedinečný rituál, který by mohl leckoho překvapit. Když Masajové vítají svého přítele, nezačnou chrlit slova nebo pozdravy. Místo toho provádějí něco mnohem neobvyklejšího – plivou vodu. Ano, čtete dobře, plivou vodu. Tento kuriózní způsob komunikace se stává společenským rituálem ve chvíli, kdy vodu nabízejí hostům nebo přátelům, jakožto známku respektu. I když se to zdá být zvláštní a možná až nehygienické, pro Masaje je to zcela normální a respektovaný způsob projevu. Plivání vody se stalo ikonickým rituálem a symbolizuje vřelé přijetí. Takže, pokud se někdy setkáte s Masajem, nebuďte překvapeni, když se vás pokusí pozdravit touto neobvyklou, ale v jejich očích velmi respektovanou metodou, opravdu to pro vás není signál k rychlé ráně, ale znamená to velký projev úcty.

Kreditní systém a měna lásky

Pro Masaje jsou krávy to nejcennější, co vůbec mohou vlastnit, skoro jakoby šlo o diamanty. Krávy jsou jejich Bitcoinem, dolarem a zlatem zároveň. Počet krav, které si přivlastní, určuje jejich společenský status. Ale krávy nejsou jen o bohatství – jsou také měnou lásky. Masajská nevěsta za svou ruku nekupuje lásku, ale výměnou obdrží krávy, které ženich získal. No, co na to říkáte? Jsou krávy jako svatební platidlo tak tradiční jako kouzlo lásky?

Masajský Red Carpet

Masajský „red carpet“ (červený koberec pozn. autora) by vyrazil dech i hollywoodským celebritám. Masajský tradiční oděv? Jde o jednoduchou kombinaci červených látek, kterými omotávají svá těla. Pokud jde o šperky, tak Masajské náhrdelníky jsou většinou z korálků, navíc každá barva má svoji vlastní symboliku. Například žlutá barva je jako naše cena Oscara.

Masajská válečnická akademie

Představte si školní program, ve kterém se učíte chránit dobytek před hladovými predátory a nevítanými návštěvníky. To je Masajská Akademie. Od útlého věku se budoucí válečníci učí, jak získat a ochránit svůj majetek. V rámci kmenové společnosti existují různé věkové třídy válečníků, každá s vlastními povinnostmi. Pro zajímavost, ve 30 letech už je válečník označován jako stařešina.

Anketa

Jak byste reagovali, kdyby vám řekli, že se ve škole budete učit chránit dobytek před hladovými predátory?
No, a co je na tom špatného? Moje dosavadní zkušenosti s ochranou mého sendviče před spolupracovníky ve firemním ledničce by mohly být užitečné!
82,8 %
Jsem v klidu. V lednici mám akorát tak zimu, taky není co chránit.
17,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Nicméně bychom i tak měli respektovat jejich kulturu. Masajové jsou fascinujícím kmenem, který se snaží zachovat svou kulturu a tradice v dnešním moderním světě. Jejich životní styl a hluboký vztah k přírodě a dobytku jsou stále zdrojem zájmu a obdivu mnoha lidí. Tato starobylá kultura je zároveň vystavena mnoha výzvám a konfliktům, kdy se snaží nalézt rovnováhu mezi tradičními hodnotami a moderním světem.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz