Hlavní obsah

Plánovat nebo nechat věci náhodě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Otázka, zda máme svůj život pečlivě plánovat, nebo se spolehnout na náhodu a „jít s proudem“, je stará jako lidstvo samo. Je náš osud předem daný, nebo jsme pány svého osudu?

Článek

Psycholog Daniel Gilbert ve své knize „Stumbling on Happiness“ poznamenává: „Lidský mozek je orgán předpovědi budoucnosti. Jeho hlavním úkolem je předvídat, co se stane dál, a připravit se na to.“ (Gilbert, D., 2006) To by naznačovalo, že plánování je pro nás přirozené a možná i nezbytné.

Existují však situace, kdy náhoda hraje klíčovou roli. Kolik vztahů začalo náhodným setkáním? Kolik vědeckých objevů bylo učiněno omylem? Možná je právě otevřenost vůči nepředvídatelným příležitostem tím, co nás může dovést k nejzajímavějším zážitkům a úspěchům.

Otázka determinismu, tedy zda je naše budoucnost předem daná, je předmětem filosofických debat po staletí. Zatímco někteří věří v osud nebo božský plán, jiní jsou přesvědčeni o existenci svobodné vůle a naší schopnosti utvářet svůj vlastní osud.

Moderní věda, zejména kvantová fyzika, přináší do této debaty nové perspektivy. Princip neurčitosti naznačuje, že na nejzákladnější úrovni reality existuje inherentní náhodnost. Znamená to, že náš vesmír není zcela deterministický?

Možná je pravda někde uprostřed. Můžeme plánovat a usilovat o své cíle, ale zároveň zůstat otevření nečekaným příležitostem. Můžeme věřit ve svobodnou vůli, ale zároveň respektovat síly mimo naši kontrolu.

Ať už se přikláníte k jakémukoliv pohledu, jedno je jisté - život je plný překvapení. Možná je umění žít právě v tom, najít rovnováhu mezi plánováním a spontánností, mezi kontrolou a odevzdáním se.

Co si myslíte vy? Jste plánovač, nebo spíše improvizátor? Věříte v osud, nebo v to, že máme svůj život plně ve svých rukou?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz