Hlavní obsah

Povolme konečně eutanázii- nebo raději ne?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Legalizace eutanazie by mohla mít dalekosáhlé důsledky pro naši společnost a systém zdravotní péče. Jedním z hlavních dopadů by mohlo být snížení nákladů na zdravotnictví.

Článek

Kdyby se povolila eutanazie, mohlo by to radikálně změnit naši společnost a zdravotnictví. Mohlo by to (nehledě na snížení utrpení nemocných) ušetřit peníze za péči o dlouhodobě nemocné. To by mohlo uvolnit zdroje pro jiné oblasti medicíny.

Na druhou stranu existují obavy, že by tlak na snižování nákladů mohl vést k nevhodnému nátlaku na pacienty, aby o eutanazii požádali. Zvláště zranitelní by mohli být starší lidé nebo osoby s handicapem, kteří by se mohli cítit jako břemeno pro své rodiny nebo společnost.

Mohlo by se změnit i to, jak lidé věří lékařům. Zatímco by to mohlo posílit důvěru pacientů v to, že lékaři respektují jejich přání, mohlo by to také vést k obavám, zda lékaři vždy jednají v nejlepším zájmu pacientů.

Lidé by museli znovu přemýšlet o tom, co je to život a smrt. Mluvilo by se víc o tom, co to znamená zemřít důstojně.

Dalším aspektem je možný vliv na výzkum v oblasti léčby nevyléčitelných nemocí. Existuje riziko, že by se mohl snížit tlak na hledání nových léčebných metod.

Odborníci na toto téma mají různé názory. Například profesor Ezekiel Emanuel z University of Pennsylvania říká: „Legalizace eutanazie a asistované sebevraždy může mít nečekané následky. Může to oslabit naši snahu poskytovat dobrou péči umírajícím.“ (Emanuel, E. J. (2017). „Euthanasia and physician-assisted suicide: Focus on the data“. Medical Journal of Australia, 206(8), 339-340.)

Tyto potenciální dopady ukazují, že povolení eutanazie by změnilo víc než jen to, jak umírají jednotliví lidé. Mělo by to velký vliv na celou společnost. Proto je potřeba o tom přemýšlet, diskutovat, přijetí pečlivě uvážit. Jaký je váš názor?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz