Hlavní obsah

Také nenávidíte uklízení?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Představte si svět, kde by nikdo neuklízel. Žádné vysávání, žádné utírání prachu, žádné skládání prádla. Zní to jako sen, nebo noční můra? Pojďme se zamyslet nad tím, jak by takový život mohl vypadat.

Článek

Antropolog Mary Douglas ve své knize „Purity and Danger“ poznamenává: „Nečistota je v podstatě nepořádek. Neexistuje absolutní špína: existuje jen ve vztahu k systému“ (Douglas, M., 1966). Tato myšlenka nás nutí přemýšlet o tom, co vlastně považujeme za „nepořádek“ a proč.

Bez úklidu by naše domovy rychle začaly připomínat archeologická naleziště. Vrstvy oblečení, nádobí a různých předmětů by se hromadily, vytvářejíce svojí vlastní stratigrafii. Možná bychom začali žít jako moderní jeskynní lidé, proplétající se mezi hromadami věcí.

Život bez úklidu by měl své výhody. Získali bychom mnohem více volného času, který bychom mohli věnovat koníčkům nebo rodině. Zmizela by úzkost z nedokonale uklizeného domova, což by mohlo vést k menšímu stresu. Chaos by mohl být živnou půdou pro kreativní myšlení. Z ekologického hlediska by menší používání čisticích prostředků mohlo být přínosem pro životní prostředí.

Na druhou stranu by život bez úklidu přinesl i značná negativa. Prach, plísně a bakterie by mohly způsobit vážné zdravotní problémy. Sociální život by mohl utrpět, protože málokdo by chtěl navštívit špinavý dům. Najít cokoliv by se stalo každodenním dobrodružstvím. Život v neustálém chaosu by mohl být psychicky velmi vyčerpávající.

Psycholog Jordan Peterson tvrdí: „Ukliďte si pokoj. To je to, kde začnete. Ukliďte si pokoj a najednou se váš život začne zjednodušovat“ (Peterson, J., „12 Rules for Life“, 2018).

Ale co kdyby úklid nebyl řešením, ale problémem? Možná bychom se naučili žít s chaosem, nebo bychom vyvinuli nové strategie organizace našeho prostoru.

Představte si, že by se naše domovy staly živými ekosystémy, kde by se prach, drobky a zapomenuté kousky jídla staly potravou pro malé organismy. Možná bychom se naučili žít v symbióze s těmito miniaturními spolubydlícími.

Nebo by se možná vyvinuly nové technologie - samočisticí povrchy, nanoboti požírající nečistoty, nebo virtuální realita, která by překryla náš nepořádek digitální iluzí čistoty.

Kdybyste se vzdali veškerého úklidu, jak by to změnilo váš každodenní život a vztahy? Jaké nové dovednosti nebo přístupy byste museli vyvinout, abyste se přizpůsobili životu v "řízeném chaosu"?

Tento myšlenkový experiment nás nutí přehodnotit naše představy o čistotě, pořádku a tom, co skutečně potřebujeme k pohodlnému životu. Možná zjistíme, že některé aspekty úklidu jsou zbytečné, zatímco jiné jsou klíčové pro naše fyzické a mentální zdraví. Ať už je vaše stanovisko jakékoli, jedno je jisté - život bez úklidu by rozhodně nebyl nudný!

Co myslíte vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz