Hlavní obsah

Zruší se všechny sociální sítě - a je to!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Co kdyby zmizely všechny sociální sítě? Představte si, že by vláda zakázala Facebook, Instagram, Twitter a všechny ostatní sociální sítě. Co by se stalo?

Článek

Nejdřív by to bylo pro hodně lidí asi těžké. Mnoho z nás je zvyklých denně kontrolovat své účty. Někteří by se cítili odříznutí od přátel a světa.

Ale mohlo by to mít i světlé stránky. Lidé by možná trávili víc času osobně s rodinou a kamarády. Místo scrollování na telefonu by si třeba víc povídali nebo četli knihy.

Děti a mladí lidé by možná byli méně ve stresu. Nemuseli by se pořád srovnávat s ostatními online. Šikana prostřednictvím internetu by se (možná) také zmenšila.

Pro firmy by to ale byl problém. Řada z nich používá sociální sítě k reklamě a komunikaci se zákazníky. Musely by najít nové způsoby, jak to dělat.

Šíření zpráv by se změnilo. Lidé by se možná víc dívali na televizi nebo četli noviny. Falešné zprávy by se hůř šířily, ale zároveň by se pomaleji šířily i důležité informace.

Odborníci na toto téma mají různé názory. Například studie publikovaná v časopise Journal of Social and Clinical Psychology zjistila zajímavé výsledky. Výzkumníci Hunt, Marx, Lipson a Young (2018) uvádějí: „Omezení užívání sociálních médií na 30 minut denně může vést k významnému zlepšení pocitu pohody, snížení osamělosti a deprese.“ To naznačuje, že úplné odstranění sociálních sítí by mohlo mít pozitivní vliv na duševní zdraví mnoha lidí.

Zákaz sociálních sítí by změnil řadu věcí v životě některých z nás. Mělo by to jistě dobré i špatné stránky. Co myslíte vy? Používáte sítě? Proč ano? Proč ne? Je vůbec důvod je zrušit? A existuje vůbec způsob, jak je zrušit, zakázat, zkrátka potlačit, zničit, zastavit?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz