Hlavní obsah
Názory a úvahy

1. Rudého Napoleona získavají společně Jan Souček a Martin Baxa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Stav společnosti mě vede k tomu, že začínám udělovat cenu Rudého Napoleona. O co jde? Komu? Za co? Proč?

Článek

Jistě se najdou tací, co si položí otázku, proč se ona cena jmenuje jak se jmenuje. Spoustu lidí napadne možná souvislost s Napoleonem Bonaparte a krví do ruda zbarvenými místy napoleonských bitev. Ale s tím to nesouvisí.

Někoho možná napadne James Syme, vyhlášený viktoriánský skotský chirurg, kterému kolegové přezdívali Napoleon chirurgie. (1) Ale ani s ním to nesouvisí.

Napoleon se kterým název ceny souvisí je komunistické prase v knize Farma zvířat od George Orwella. A cenu budu udělovat lidem, které přesně jako bolševické kádry vidím. Za jejich marxistické řeči, politiky, myšlenky, předlohy zákonů, souhlasy se zákony, ….. Řadím socialismus - marxistický, komunistický i fašistický – mezi nejodpornější společenská uspořádání v dějinách lidstva. A jelikož jsou neustále tak populární, ale bohužel očividně drtivé většině lidí buď skryté nebo lhostejné, vnímám jako svou povinnost vůči svobodě na ně upozorňovat a bránit se jim.

O dnešního, prvního, Rudého Napolena se podělí hned dva rudí noci najednou. Prvního Rudého Napoleona získávají nový ředitel České televize Jan Souček a ministr kultury Martin Baxa (ODS). Cenu získávají za prosazování myšlenky, že koncesionářské poplatky budou platit všichni, kteří mají připojení k internetu, bez ohledu na to, zda na ČT koukají a rozhlas poslouchají. Normálně se k získání cen blahopřeje. U Rudého Napoleona není k blahopřání jaksi prostor. Tato spíše anticena nežli cena za myšlenková, legislativní a další zvěrstva si zalouží v lepším případě lítost.

Ve svobodné společnosti platíte za statky a služby, které se rozhodnete spotřebovávat. Platit můžete i za jiné věci, které nespotřebováváte, ale pouze dobrovolně. Tedy, klidně můžete posílat peníze třeba na účet školy, kterou chcete podporovat, nebo na účet charity, kterou chcete podporovat, nebo na účet sportovního klubu, který chcete podporovat apod. Ale nikdo vás ve svobodné společnosti nemá právo nutit platit za to, co nespotřebováváte a nechcete. Je to prachsprostá a nijak neospravedlnitelná loupež, kterou socialisté všeho druhu páchají …..... no, od té doby co existují. A svobodný člověk ve svobodné společnosti má právo se jim bránit. V nesvobodné společnosti toto právo bránit se nemáte. V jaké společnosti žijeme si z toho dokáže vyvodit i malé dítě. Pokud odmítne člověk těmto namyšleným, bohulibým „dobroserům“ (ač to slovo může působit hanlivě a sprostě, neznám stejně výstižný termín, který by ho mohl nahradit) platit, použijí násilí a donutí ho buď zaplatit pokutu a stejně platit, nebo mu seberou jeho svobodu a důstojnost, zavřou ho do cely a po propuštění ho stejně budou nutit platit. Já takovým lidém říkám morální mrzáci. Jen používám jiné, z němčiny pocházející, slovo místo slova mrzáci.

Koncesionářské poplatky mají platit lidé, kteří na ČT koukají. To, že mám doma internet, neznamená, že koukám a rozhodně slušný člověk nebude druhého nutit, aby platil proto, že by koukat mohl. ČT a Český rozhlas si mají dát pořady na internetu jednoduše za paywall (který vás bez zaplacení k pořadu nepustí) a je to. Jenomže jednodušší, pro ČT, ČR i pro komouše, je donutit platit všechny. Všechno je všech. Komunistický ráj.

Platit mají i firmy podle počtu zaměstnanců. Nevím jak to máte vy, ale co já vidím kolem sebe, tak lidé chodí do zaměstnání pracovat, ne koukat na televizi. Komunistický nok to ale očividně vnímá ze své reality politika, státního úředníka, kde se asi na televizi lidé koukají. Vy jste třeba někdy viděli silničáře, chlapy na lešení, hrobaře, lidi v kravíně či vepříně, soukromého truhláře, automechanika, jak koukají na televizi???

Naproti tomu v kancelářských pozicích se dle jednoho britského průzkumu pracuje jen asi necelé tři hodiny z osmihodinové pracovní doby. Zbytek času zabere internet, klábosení s kolegy, kafíčka a cigarety. (2)

Navíc, vezměme si firmu se sto zaměstnanci a pro zjednodušení předpokládejme, že televizi má a kouká na ni 99% lidí v populaci. Takže pan majitel si zaplatí koncesionářský poplatek doma. 98 z jeho zaměstnanců také. 1 zaměstnanec zaplatí, ač televizi nemá, nekouká na ni, ale má doma internet, takže ho komouši také stáhnou. Takže všichni už zaplaceno mají. Ale proč si ještě trošku nepokrást a neskásnout dvacet (3) dalších koncesionářských poplatků navíc, vždyť kapsa politiků a/= státu je a bude děravá věčně, bez ohledu na nakradený objem korun z daní. Koneckonců, na světě dle mého nenajdete nezadlužený stát, bez ohledu na daňový systém a daňovou zátěž.

Zapomeňme na Mikuláše, velikonoční pomlázku, štědrovečerního kapra. Osobně si myslím, že jediná česká tradice, která má opravdu cenu, aby zůstala zachována, je defenestrace.

Zdroje:

1) Umění řezničiny, Lindsey Fitzharrisová, Paseka, 2019, str. 99

2) Hospodářské noviny, Víkend, 17.-19.2.2023, str. 24

3) https://www.lupa.cz/clanky/podrobne-jak-to-bude-s-televiznimi-poplatky-a-kolik-budou-platit-firmy/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz