Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když vám někteří politici a novináři motají hlavu (díl 1.)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hans-Peter Gauster on unsplash

Lidé naslouchají a čtou, ale často neslyší a nevidí. Snad proto si někteří politici a novináři dovolí říci či napsat téměř cokoliv. Opravdu si myslí, že jsme nevzdělanci?

Článek

V tomto seriálu vždy upozorním na dva či tři případy nesmyslů a hovadin, které jste mohli slyšet nebo číst. Pro někoho mohou být ty články zbytečně podrobné, ale mou snahou je, aby to pochopil, pokud možno opravdu každý, kdo je svéprávný. Tedy například i politik. Ti znalí ekonomie snad rozvláčnost odpustí.

Blud číslo 1

Dnešním bludem číslo jedna je tvrzení pana Adama Kahánka, pracujího v redakci Práva. Ten na serveru novinky.cz uveřejnil článek týkající se reforem v Argentině. Tam prezident Javier Milei, který se hlásí k libertariánství a anarchokapitalismu, začal provádět tvrdé změny. Osekává ministerstva, chce zrušit centrální banku, chce nahradit argentinské peso americkým dolarem atd.

Argentina má v poslední době šílenou meziroční inflaci (kolem 250 %). Nyní však nejenže Argentina zaznamenala za leden přebytkový rozpočet (první měsíční přebytkový rozpočet za 12 let) ale také klesla inflace.

O tom psal pan Kahánek v článku Mileiova motorová pila úřaduje. Rozpočet Argentiny skončil po téměř 12 letech v přebytku. Zde také napsal: „V lednu sice meziměsíční míra inflace v zemi klesla na 20,6 procenta z prosincových 25,5 procenta, server Buenos Aires Times k tomu ale podotkl, že v chudších regionech ceny naopak vzrostly.“

Za prvé, pan Kahánek píše články o ekonomice, tak by mu mělo být hned jasný, že to nedává vůbec žádný smysl. Jak to chápat? Proč „naopak“? To prostě nedává smysl, ať se na to podíváte, jak podíváte. Je to, jako byste napsali: V lednu sice ceny v zemi vzrostly, ale server BAT k tomu podotkl, že v chudších oblastech naopak vzrostly. Protože pokud vám klesne inflace z 25,5 % na 20,6 % tak se pořád zdražuje. Tedy ceny stále rostou. Jen o něco pomaleji. Hodnota inflace udává rychlost zdražování. Rychlost růstu cenové hladiny. Tedy buď se zdražuje rychlostí 25,5 nebo o něco pomaleji, rychlostí 20,6. Ale stále se zdražuje. Tudíž je to věta, která vůbec nedává význam.

Za druhé, pan Kahánek neříká pravdu. Protože nic takového server BAT nenapsal. To je blamáž pana Kahánka nikoliv BAT. BAT napsaly „Inflation in January was 20.6 percent, but in the poorer regions or provinces the average rise of prices was higher. For instance, in Tucumán inflation was 24.1 percent according to the Statistics Bureau in that province. In December, it had been 24.5 percent.“ Tedy, že inflace v lednu byla 20,6 %, ale v chudších oblastech a provinciích byl průměrný růst cen vyšší. Například v Tucumánu byla inflace podle provinčního statistického úřadu 24,1 %. V prosinci byla 24,5 %. Což smysl dává. Zatímco průměrně rostly ceny v zemi rychlostí 20,6 tak v Tucumánu rostly rychlostí 24,1. Tedy opravdu tam ten růst cen byl vyšší.

Blud číslo 2

Druhým dnešním bludem je tvrzení našeho pana premiéra Petra Fialy. Ten ve své řeči uvedl, že tu máme „konec zdražování“ (na videu čas 00:43), že „inflace klesla na 2,3 %“. Ovšem to je také lež. Protože konec zdražování nastává až v okamžiku, kdy inflace dosáhne hodnoty 0 %. Jakékoli číslo nad nulu znamená zdražování. Jen udává rychlost. Tedy zdražování probíhá i při inflaci 0,1 %. (i 0,000001 %) Jen samozřejmě při 0,1 % je to zdražování (růst cenové hladiny) pomalejší, než třeba při 2,3 %, což je zase pomalejší než třeba při 8 % a to zase pomalejší než třeba při 18 %, atd. Někdo argumentuje, že inflace 2 % je pro ekonomiku v pohodě. (koneckonců je to cíl ČNB a jiných centrálních bank) Nyní ponechme stranou otázku, zda je to v pohodě nebo to není v pohodě. (není :)) I kdyby to bylo v pohodě, pořád se nic nemění na tom, že tvrzení, že inflace 2,3 % je konec zdražování, je lež.

Někomu tyto věci připadají možná jako maličkosti. Jenomže, jak zpívají Tatabojs, „malá lež, to je lžička, malá láska, je lasička“. V té politice je to jedna lžička ke druhé a třetí a čtvrté a pak z toho máme obrovský nemorální a vylhaný socialistický kotel typu Evropské unie, socialistickou vládu u nás doma atd. A to nelze mlčky tolerovat, pokud nechceme, aby lidé byli opět zbídačeni.

I ♥anarcho-capitalism

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz