Článek
Cuketa je totiž zelenina, která má v kuchyni obrovský potenciál. Její jemná chuť a neutrální charakter z ní dělají velice univerzální surovinu, kterou můžete využít v řadě slaných i sladkých pokrmů. Připravte si s námi celé cuketové menu od předkrmu až po sladký dezert.
Předkrm v podobě cuketových placiček
Cuketové placky jsou klasikou, která na konci léta rozhodně nesmí chybět na vašem stole. Co na ně budete potřebovat?
- 2 střední cukety
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 50 g strouhaného sýru
- 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř
- Olej na smažení
Cukety omyjte a nastrouhejte nahrubo. Pokud je cuketa příliš vodnatá, vyždímejte z ní přebytečnou vodu. Poté k ní přidejte vejce, mouku, strouhaný sýr, prolisované stroužky česneku a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a z cuketové směsi vytvořte malé placky, které osmažte dozlatova z obou stran. Hotové placičky můžete podávat s jogurtovým dipem nebo se zakysanou smetanou.
Cuketová polévka s kari a kokosovým mlékem
Že by vás nikdy nenapadlo využít cuketu do polévky? Milovníci exotických chutí ocení zejména toto spojení cukety s kari a kokosem. Na tuto polévku si připravte:
- 2 střední cukety
- 1 plechovku kokosového mléka
- 1 lžičku kari koření (lze použít i kari pastu)
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičku strouhaného zázvoru
- 1 lžíci olivového oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- Sůl, pepř
Na pánvi rozehřejte olivový olej, na kterém orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor. Přisypte kari a počkejte, než se uvolní vůně koření, poté přidejte na malé kostičky nakrájené cukety a krátce orestujte. Následně vše zalijte vývarem a vařte do změknutí cukety. Polévku rozmixujte dohladka, přilijte kokosové mléko a dochuťte solí a pepřem.
Cuketové špagety s rajčatovou omáčkou jako hlavní chod
Cuketové špagety jsou skvělou, a hlavně zdravější alternativou ke klasickým těstovinám. Co tedy na ně budete potřebovat?
- 2 větší cukety
- 1 plechovku rajčat
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
- Sůl, pepř, bazalku
- Parmazán
Cukety důkladně omyjte a nakájejte na co nejužší nudle, které vám budou připomínat špagety. Použít můžete například škrabku na zeleninu, která vám usnadní práci. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm nadrobno pokrájenou cibuli a česnek. Přidejte rajčata a dochuťte solí, pepřem a bazalkou. Omáčku vařte do změknutí rajčátek. Poté do ní přidejte cuketové špagety a krátce prohřejte. Cuketa by měla zůstat lehce křupavá. Hlavní chod servírujte bohatě posypaný parmazánem se snítkou čerstvé bazalky.
Sladká tečka za závěr v podobě cuketové buchty s čokoládou
Zelenina na sladko? Ano, díky cuketě získá váš moučník dokonale vláčnou chuť, aniž byste do něj museli přidávat zbytečný tuk. Milovníci čokolády si na tento dezert připraví:
- 2 střední cukety
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 50 g kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 100 g nasekané hořké čokolády
- Špetku soli
V jedné míse promíchejte vejce s cukry, olejem a přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu. V druhé míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a kakaem. Suché ingredience postupně zapracujte do cuketové směsi a dobře vše promíchejte. Nakonec přidejte i pokrájenou čokoládu. Těsto nalijte do vymazané formy a pečte na 180 stupňů Celsia asi 45 minut. Buchta by po upečení měla být pevná na povrchu a vláčná uprostřed. Po vychladnutí ji bohatě zasypejte moučkovým cukrem.