Hlavní obsah
Seberozvoj

Bohatí kradou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Bohatí kradou, také si to myslíte?

Článek

Přesvědčení, které si mnozí nesou od dětství. Zná někdo pohádku, kde ten chudý je zlý a bohatý hodný? Já tedy ne. Většinou nás učili skromnosti. Moc nechtěj, nevyčnívej. Kdo chce moc, nemá nic. Tak to určitě.

Bohatství, většina lidí si představí peníze. Jenže tohle slovo zahrnuje všechny aspekty našeho života, proto ho miluju. Bohatství - láska, radost, životní energie, peníze. Všimli jste si? Všechno je nehmotné. Lásku nemůžete uchopit, radost ani energii nelze osahat. Můžete ji jen cítit, vnímat, prožívat. Jediné, co lze uchopit, jsou peníze.

Někteří bohatí lidé necítí štěstí. Není to proto, že jsou bohatí, ale proto, že se ztrácí sami v sobě. Nedávají pozornost jiným věcem, prožitkům. Neumí se otevřít lásce, lpí jen na penězích. Slýchávala jsem větu, že peníze kazí charakter. Jeden se lekne, že? Další z nesmyslů. Právě naopak, peníze ukazují náš charakter takový, jaký doopravdy je. Jen se to víc projeví.

Jste chudí, ale stejně lakomí? Pak právě peníze vaši lakotu víc potvrdí. Bude jen viditelnější. Máte strach, že o ně přijdete? Pak jej budete mít i s velkými penězi. Jste laskaví a štědří? Pak při dostatku se projeví vaše laskavost a štědrost ve větším měřítku. Budete pořád stejní.

Daruji, protože chci. Dávám bez očekávání. Nedělám to proto, abych všude vyprávěla, kam jsem přispěla. Nečekám nic zpátky. Daruji proto, že cítím radost, že můžu. Sama si vybírám. To je ona opravdovost každého z nás. Žít ve strachu o peníze nic nemůže změnit. Otevírání se možnostem, umět dávat v době, kdy mi zrovna není nejlíp. Nemusí jít jen o peníze. Dát kus sama sebe nic nestojí. Jiným můžeme vykouzlit úsměv na rtech. V tom je velký rozdíl, když dávám s láskou, nebo z vypočítavosti.

Pro každého z nás znamená bohatství něco jiného. Co je pro jednoho úžasné, pro druhého neznamená nic. Pro mě je bohatství rovnováha, harmonie, báječné vztahy s jinými lidmi, a taky sem patří peníze. Žijeme v materialistickém světě, takže chtít peníze je v pořádku. Díky nim máme domov, světlo a teplo v něm. Můžeme zaplatit dětem jejich vysněnou školu. Můžeme si koupit dobré jídlo, voňavé organické olejíčky. A taky můžeme udělat radost někomu jinému.

Mé myšlenky mají jinou příchuť, ale nikdy bych se jim neotevřela bez předešlých zkušeností, prožitků. Strach, to je to slovo, emoce, která nám brání udělat věci jinak. Bojíme se, ale co nejhoršího se nám může stát? Vezměte si do ruky tašku nebo batoh plný strachu. Zkuste jít i s ním a uvidíte. Strach bude pomalinku opadat, půjde to snadněji a snadněji.

Osho ve své knize píše, že smyslem života je život sám. Jak si jej naplníte vy, a jak jej prožijete záleží jen na vás…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz