Hlavní obsah
Seberozvoj

Ochutnávej, ochutnávej život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Ochutnávej, ochutnávej život. Jaké to je, ochutnat všechno, co přichází?

Článek

Bůh vyhnal Adama a Evu, protože byli neposlušní. Možná to nebyla neposlušnost, ale jen zvídavost, chtěli ochutnat. Proto jsme přišli na tento svět, abychom ochutnávali, byli zvídaví. Už malé děti jsou zvídavé. Bez zvídavosti bychom se nikam neposouvali.

Jaké to je, odevzdat se někomu úplně celá? Jaké to je, stát pod vodopádem nahá? Jaké to je, tančit vědomě bez ohledu, co si myslí ostatní? Jaké to je, otevřít své srdce, a nebát se zranění? Často žijeme sevřeni, děláme věci automaticky. Pak se stává, že hledáme hadr, který máme v ruce. Kam jsem ho položila?

Jaké to je, vrátit se domů do nepořádku, a bez ječení, vzteku si vyhrnout rukávy, začít s úsměvem a v lehkosti uklízet? Vyzkoušej to. Zapomněli jsme opravdově žít. Dělat běžné věci s láskou. Zapomněli jsme oceňovat druhé. Zapomněli jsme jim říkat, jak moc je máme rádi. Dáváme pozornost věcem venku, hltáme katastrofy. Nadáváme na všechno a všechny kolem. Koho z nás napadne dívat se dovnitř, dovnitř nás samotných.

Nedokážeme být sami a v tichu. Neustále potřebujeme šrumec. Rádio, televizi jako kulisu. Proto tolik lidí trpí depresemi, syndromem vyhoření. Nedokáží se odpoutat od vnějšího světa. Zabýváme se věcmi, které nemůžeme změnit. Místo toho, abychom žili tady a teď. To je ten přítomný okamžik, o kterém se hojně mluví.

Pořád se někde hrabeme v minulosti. Přemýšlíme, kdo nám co řekl, ublížil, naštval. Takže žijeme v negativních pocitech, které se často projeví i na fyzické úrovni. Psychosomatika, všechno souvisí se vším. To nelze popřít. Pořád se za něčím honíme, nedokážeme pustit kontrolu. Nechat věci, aby se děly. Jak řekl někdo moudrý: Nastane-li problém, není potřeba hledat řešení, je potřeba jej pochopit, řešení se dostaví.

Takže ochutnávej. Jablka z cizích stromů, jaké to je, utrhnout si jablko? Nechci nabádat ke krádeži, ale… Přeju si, abychom všichni našli to, co nás dělá šťastnými. Nenajdeme to venku, ale uvnitř nás. Máme to tam schované, vím to. Stačí to jen probudit. Je to schované pod těmi vrstvami, slupkami. Objev to.

Až se vrátíš z práce domů řekni jim, řekni jim… jak moc je máš ráda. Uvidíš, všechno kolem tebe se začne měnit…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz