Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Když láska umírá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay Adina Voicu

Když láska umírá, není si co říct. Známe to snad všichni.

Článek

Naše vztahy nás učí, posouvají. Díky nim poznáváme sami sebe. Bývají naším zrcadlem. Každý z nás se nachází v nějaké životní fázi. Pokud vám vztah ztroskotal, tak za něj poděkujte. Díky tomu víte, co už ve svém životě nechcete.

Někdy už nejde nic zachránit, nebo o to ani nestojíte. Může to být tím, že on je krokodýl a vy štěně. To neznamená, že on je špatný. To znamená, že tihle dva spolu nemůžou být. Často se příliš snažíme zavděčit, lpíme, svazujeme, nedáváme prostor tomu druhému. Začne se dusit, nebo se dusíme my. Jsme plni očekávání, když se nedočkáme, cítíme se bídně.

Utápíme se v bolesti, občas nadáváme, křičíme. Snažíme se toho druhého změnit k obrazu svému, ale to nefunguje. Proto vždycky máme začít u sebe. Pokládat si otázky, jak se cítím, co můžu udělat, aby mi bylo líp? Tohle je v začátcích dost těžké. Pochopit a přijmout, že všechno co se kolem nás děje, si vytváříme sami.

Bylo mi mizerně, on stál opodál. Mlčky se díval, a pak rozevřel kabát. Pomalinku jsem se k němu přiblížila a objala ho. Schoval mě, cítila jsem bezpečí. Bez jediného slova. To jsou okamžiky, které si pamatujeme do konce života. Proč? Protože jsou opravdové, hluboké.

Muž tady není proto, aby se o nás staral, ale aby nás měl rád. My nejsme od toho, abychom mu nahrazovaly matku. Četla jsem, že život není hra. Opravdu? Zastávám opačný názor. Život je hra, ale je důležité jej hrát opravdově, autenticky. Proto musíme vědět, kdo vlastně jsme. Může nás naštvat moučkový cukr na koberci. Jedl koblihu a nevzal si talíř. Ponožky s trenýrkami po baráku, špinavé umyvadlo.

Je opravdu tohle důvod k hádce? Není, ale my bouchneme, protože cukr na zemi, ponožky, špinavé umyvadlo je jen završení toho, co se v nás děje. Příčina je hlouběji. Pokud vnímáte, že chcete vztah zachránit jděte do toho. Občas je potřeba se otevřít, odhalit, ukázat svou zranitelnost. Neobviňujte, nevyčítejte, nebojujte. Ve vztahu nemůžete bojem nic vyhrát.

Ucítíte jestli to má smysl. Pocity nelžou, proto jsou důležité při rozhodování. My se snažíme je umlčet egem. Pro lidi, kteří jsou příliš racionální to může být oříšek. Neberte se příliš vážně. Někdy je fajn pustit kontrolu. Ať se rozhodnete jakkoliv, zcela jistě to bude správné. O každý vztah je nutné pečovat, jako o všechno živé. Bez péče není úroda. Bez lásky není láska…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz