Hlavní obsah
Seberozvoj

Přesvědčení a domněnky jiných lidí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay JillWellington

Přesvědčení a domněnky jiných lidí nás mohou vynést do nebeských výšin, nebo srazit na kolena.

Článek

Naučila jsem se především vnímat sama sebe, mé pocity, myšlenky, přání a sny. Všimli jste si někdy, co s námi dokáží udělat domněnky a přesvědčení jiných? Máme sny, plány, touhy. Ostatní nás často odrazují. To nejde, to nezvládneš, chceš příliš…

Jsou to ti lidé, kteří nás nikdy nepodpoří. Proč? Protože celý život stojí na místě. Vzdali se svých snů. Možná neuspěli, ale nevzali onen neúspěch jako zkušenost. Nezkusili to znovu. Berou život jako boj. Zkušenost pro ně znamená prohra. My mnohdy celé roky žijeme život jiných lidí. Děláme to, co se od nás očekává, protože věříme, že je to správné.

Plníme jejich přání, požadavky. Souhlasíme s jejich názory, abychom se náhodou nedostali do řečí. Říkáme ano, ale tam uvnitř v nás něco křičí, že to takhle nechceme. Strach a obavy nám brání být sami sebou. Když si to uvědomíme, prozřeme. Po cestě některé lidi ztrácíme, někteří zůstanou a jiní přijdou.

Bojíme se udělat první krok. Proč? Protože co tomu řeknou oni. Tak v sobě dlouhé roky nosíme svá přání, která nemáme odvahu vyslovit nahlas, aby se nám oni nevysmáli. Někteří vás ponižují, snaží se vás zranit a zasít semínka pochybností. Pokud je poslechnete zůstáváte dál v pasti. Najít odvahu dá práci. Práci sám na sobě.

Pokud je vaše touha opravdová, tak uspějete. Někomu stačí to, co má. Říká, že je skromný. Skromnost je omluva proto, nemít sny, nechtít od života víc. Tak se jen plahočíme. Chodíme do práce, kterou nemilujeme. Nadáváme na vládu, drahotu, na celý svět. Máme pocit, že pořád musíme s někým, něčím bojovat. Nehledáme uvnitř nás, ale venku. Když dokážeme ten kolotoč zastavit, přichází téměř zázraky.

Vždycky je jednodušší hodit vinu na někoho jiného. Vůbec nám nedochází, že jen my máme zodpovědnost, co se nám děje. Ti, kteří našli odvahu žijí opravdový život. Svůj, ne nikoho jiného. Vzdáváme se, aniž bychom něco začali. Vzdáváme naše sny, vždyť se přece nemáme tak špatně. Lžeme sami sobě. Já vím, cesta bývá trnitá, ale na jejím konci budeme vděční a šťastní.

Jestli ve vás něco křičí, tak běžte. Pokud to nevyjde, nevadí. Zkuste to znovu. Co se může stát? Maximálně získáte zkušenost. Není to prohra!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám