Článek
Cukrovka je závažná nemoc, které trápí miliony lidí po celém světě. Jedná se o chronické onemocnění, které ovlivňuje zejména proces metabolizace glukózy, která je hlavním zdrojem energie pro buňky. Existují dva základní typy diabetu, které se od sebe liší svými příznaky i léčebnými postupy. Mezi počáteční příznaky této nemoci patří velká únava, nadměrná žízeň, rozmazané vidění a nevysvětlitelné hubnutí. Pokud cukrovku správně neléčíte, může to vést i k závažným zdravotním komplikacím. Pozor si dejte i na tzv. prediabetes, který předchází diabetu 2. typu.
U obou ale platí, že správným stravováním můžete výrazně přispět k udržení normální hladiny cukru v těle, což je důležité zejména jako prevence komplikací, které jsou s touto nemocí spojené. Pojďme se na toto téma podívat podrobněji.
Co ovlivňuje hladinu cukru v krvi
Hladina cukru v krvi je ovlivněna hned několika zásadními faktory. Prvním je samozřejmě strava, důležitou roli hraje ale i fyzická aktivita a pravidelný pohyb, které tělu pomáhají efektivně využívat inzulin. Dalším faktorem je stres, jelikož se během stresových situací do těla uvolňuje stresový hormon kortizol, který zvyšuje hladinu cukru. Zkuste se zaměřit na něco, co vás stresu zbaví, ať už je to meditace, jóga nebo dostatek spánku. Ten totiž také může vést k negativnímu ovlivnění hladiny cukru v krvi.
Co můžete jíst při cukrovce
Cukrovka a povolené sacharidy, to je velké téma, ve kterém by se měl dobře orientovat každý, kdo má s cukrovkou problémy. Ne všechny sacharidy jsou totiž stejné. Pro cukrovkáře jsou nejlepší pomalu stravitelné sacharidy, které najdete například v celozrnném pečivu, ovesných vločkách, quinoy či hnědé rýži. Tyto potraviny mají nízký glykemický index, což znamená, že se cukr uvolňuje do krve postupně, čímž se předchází velkým výkyvům hladiny cukru. Zeleniny a některých druhů ovoce se také bát nemusíte a klidně je zařaďte na svůj jídelníček. Zeleninu můžete konzumovat téměř bez obav, ideální je ta s nízkým obsahem škrobu, jako je špenát, brokolice, paprika, rajčata nebo květák. Ovoce obvykle obsahuje vysoký podíl cukrů, nižší obsah mají citrusy, jahody nebo jablka. Důležitou složkou vaší dietní stravy by měly být i proteiny, které naleznete zejména v mase a luštěninách. Skvělou volbou je libové kuřecí a krůtí maso, ryby, tofu a z luštěnin fazole a čočka, které jsou také skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny.
Jakým jídlům se raději vyhnout
Zcela se vyhněte sacharidům, které rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, což jsou zejména rafinované cukry a potraviny mezi které patří například bílé pečivo, rýže, těstoviny, brambory a slazené nápoje. Vyhněte se také sušenkám, čokoládě, bonbonům a kupovanému sladkému pečivu. Na trhu je k dostání i pečivo a sladkosti přímo určené pro diabetiky, zvolte raději to. Vyhněte se také skrytým cukrům v omáčkách, dresincích, jogurtech a omezte i tučná a smažená jídla.
Přírodní podpora v podobě doplňků stravy
Kromě správného stravování a dobrého životního stylu vám mohou pomoci i některé přírodní doplňky stravy. Nejznámější je skořice, která, i dle prokázaných studií, snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivost na inzulín. Zkuste si každý den nasypat dvě lžičky skořice například na ovesnou kaši nebo do smoothie. Vhodným doplňkem stravy při cukrovce je i chrom, který můžete přirozeně získat pravidelnou konzumací ořechů, brokolice nebo ječmenu. Koupit si jej můžete i jako doplněk stravy v lékárně.
Dieta při cukrovce nemusí být nudná a omezující, i když bude zpočátku stravování trochu náročnější, rychle si přivyknete na nový režim, který bude pro vaše tělo mnohem zdravější. Klíčové je zaměřit se na potraviny s nízkým glykemickým indexem a vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám. Nezapomínejte ani na dostatečný pohyb a zdravý životní styl.
Zdroje informací: