Hlavní obsah

Nejjedovatější ovoce plná pesticidů: Češi je milují, ačkoliv před nimi experti důrazně varují

Foto: W.carter / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Hroznové víno

Každý rok zveřejňuje organizace Environmental Working Group seznam nejšpinavějších plodin – tedy těch, které obsahují nejvyšší množství pesticidů.

Článek

Tento žebříček se sice může lišit podle regionu a způsobu pěstování, ale pokud chcete omezit množství chemikálií ve svém jídelníčku, určitě byste ho neměli minout.

Skryté nebezpečí v oblíbeném ovoci a zelenině

V čele seznamu s největším množstvím pesticidů se pravidelně objevují jablka, jahody, špenát, hroznové víno a rajčata. Na prvním místě jsou právě jahody, jak píše EWG, (čemuž se asi nepodiví nikdo, kdo si je zkusil na zahrádce alespoň jednou vypěstovat – možných škůdců a chorob mají totiž opravdu hodně).

V posledním roce k nim ovšem přibyly i další oblíbené plodiny. Šlo například o kapustu, nektarinky, třešně, papriky, feferonky, borůvky a zelené fazolky. Milovníci zdravé stravy přitom tyto potraviny konzumují ve velkém a málokdo si uvědomuje, jaké látky se v nich mohou skrývat. A proč je to vlastně problém? Důvodů je více. Podle organizace Agricultural Marketing Service bývají obviňovány například z narušování plodnosti nebo ze vzniku rakoviny.

Chemický koktejl v každém soustu

Přestože jsou tyto látky při použití v zemědělství ve většině světa řádně kontrolovány, studie ukazují, že téměř 90 % běžného ovoce a 80 % zeleniny jejich stopy přece jen obsahuje. A bohužel se tomu leckdy nevyhnou ani výpěstky s označením bio. Polovina produktů z konvenčního zemědělství navíc obsahuje minimálně jednu látku považovanou za škodlivou pro zdraví.

Dalším problémem je fakt, že se na rostliny aplikuje několik druhů pesticidů zároveň (což je vzhledem k jejich životnímu cyklu poměrně pochopitelné). A ve chvíli, kdy se snažíme jíst co nejpestřeji a kupujeme různé druhy ovoce a zeleniny, vystavujeme své tělo různým kombinacím těchto látek. Zde je třeba podotknout, že o dlouhodobém dopadu tohoto chemického mixu na lidský organismus zatím neexistují dostatečné studie.

Jak se bránit? Je to možné

Nejúčinnější způsob, jak snížit příjem pesticidů, je volba bioproduktů (byť i tady je čas od času možné na nějaká rezidua narazit), a také důkladné mytí a loupání ovoce a zeleniny. Opatrnost je na místě – vždyť zdraví máme jen jedno a rozhodně bychom ho neměli takto vědomě ohrožovat.

Jak často kupujete ovoce a zeleninu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz