Článek
To je zkrátka fakt a důvodů může být hned několik. Někdo je takříkajíc nedává kvůli trávení, jiný proto, že ho kaše den co den prostě omrzí. Jestli také patříte do skupiny nemilovníků vloček a hledáte něco lepšího, chutnějšího a zároveň šetrnějšího k břichu, máme pro vás jiný tip: praobilninu dvouzrnku.
Starověká pšenice, co znovu dobývá kuchyně
Možná už jste ji zahlédli v regálu se zdravou výživou – někdy tam může být vystavena jako „emmer“, jindy jako dvouzrnka. A nedejte se mýlit, není to žádná novinka z laboratoře, naopak – lidstvo ji pěstuje přes 10 000 let. Je to tedy taková prapotrava – nijak nezasažená šlechtěním ani ničím podobným. Na rozdíl od dnešní pšenice je proto podle webu Times of India přirozeně lehce stravitelná a jako bonus také plná výživných bílkovin, minerálů i zdravých sacharidů, které nerozhoupou krevní cukr tak, jak to umí třeba slazené cereálie.
Kráska, která se opět vrací na scénu
Kdysi se na ni zapomnělo, protože s ní bylo moc práce a málo výnosu. Jenže doba se změnila. Dnes mnoho z nás hledá jídlo, které nám neublíží a zároveň nás opravdu vyživí. A vlastně tedy není divu, že se dvouzrnka vrací ve velkém stylu. Proč je dvouzrnka lepší než ovesné vločky? Důvodů je hned několik:
Mnohem lépe se tráví – hlavně u lidí se citlivým břichem nebo dráždivým tračníkem
• Má víc železa, hořčíku a zinku než běžné obiloviny
• Obsahuje užitečné látky, které pomáhají proti zánětům
• Udržuje stabilní hladinu cukru v krvi – nebudou vás tedy trápit žádné náhlé chutě na sladké
• Skvěle chutná – má totiž jemně oříškovou chuť, kterou si určitě zamilujete
Vločky z dvouzrnky? Ano, existují
Ale nebojte se – nemusíte si každé ráno stloukat mouku ze zrní. Místo toho se v prodejně zdravé výživy poohlédněte po dvouzrnkových „ovesných“ vločkách, můžete je jíst podobně jako ty ovesné, jak radí stránky Ancient Grains, ale bez nafouklého břicha. Velmi rychlá je z nich například kaše – jednoduše je zalijte horkou vodou nebo rostlinným mlékem, necháte chvíli stát a nakonec přidáte ovoce nebo ořechy podle chuti. A když si vločky navíc zalijete ještě večer, budete mít ráno snídani hotovou takříkajíc na lžičku – a to se v dnešní uspěchané době opravdu hodí. Nemyslíte?
Co nejčastěji snídáte vy?
Zdroj: Autorský text, Times of India, Ancient Grains