Hlavní obsah

Ovesné vločky jsou minulostí: Praobilnina dvouzrnka je mnohem zdravější a sytější

Foto: Sten Porse / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Ovesné vločky

Ovesné vločky máme zafixované jako tu „nejzdravější“ snídani pod sluncem. Jenže i když jsou plné vlákniny, ne každému sednou.

Článek

To je zkrátka fakt a důvodů může být hned několik. Někdo je takříkajíc nedává kvůli trávení, jiný proto, že ho kaše den co den prostě omrzí. Jestli také patříte do skupiny nemilovníků vloček a hledáte něco lepšího, chutnějšího a zároveň šetrnějšího k břichu, máme pro vás jiný tip: praobilninu dvouzrnku.

Starověká pšenice, co znovu dobývá kuchyně

Možná už jste ji zahlédli v regálu se zdravou výživou – někdy tam může být vystavena jako „emmer“, jindy jako dvouzrnka. A nedejte se mýlit, není to žádná novinka z laboratoře, naopak – lidstvo ji pěstuje přes 10 000 let. Je to tedy taková prapotrava – nijak nezasažená šlechtěním ani ničím podobným. Na rozdíl od dnešní pšenice je proto podle webu Times of India přirozeně lehce stravitelná a jako bonus také plná výživných bílkovin, minerálů i zdravých sacharidů, které nerozhoupou krevní cukr tak, jak to umí třeba slazené cereálie.

Kráska, která se opět vrací na scénu

Kdysi se na ni zapomnělo, protože s ní bylo moc práce a málo výnosu. Jenže doba se změnila. Dnes mnoho z nás hledá jídlo, které nám neublíží a zároveň nás opravdu vyživí. A vlastně tedy není divu, že se dvouzrnka vrací ve velkém stylu. Proč je dvouzrnka lepší než ovesné vločky? Důvodů je hned několik:

Mnohem lépe se tráví – hlavně u lidí se citlivým břichem nebo dráždivým tračníkem

• Má víc železa, hořčíku a zinku než běžné obiloviny

• Obsahuje užitečné látky, které pomáhají proti zánětům

• Udržuje stabilní hladinu cukru v krvi – nebudou vás tedy trápit žádné náhlé chutě na sladké

• Skvěle chutná – má totiž jemně oříškovou chuť, kterou si určitě zamilujete

Vločky z dvouzrnky? Ano, existují

Ale nebojte se – nemusíte si každé ráno stloukat mouku ze zrní. Místo toho se v prodejně zdravé výživy poohlédněte po dvouzrnkových „ovesných“ vločkách, můžete je jíst podobně jako ty ovesné, jak radí stránky Ancient Grains, ale bez nafouklého břicha. Velmi rychlá je z nich například kaše – jednoduše je zalijte horkou vodou nebo rostlinným mlékem, necháte chvíli stát a nakonec přidáte ovoce nebo ořechy podle chuti. A když si vločky navíc zalijete ještě večer, budete mít ráno snídani hotovou takříkajíc na lžičku – a to se v dnešní uspěchané době opravdu hodí. Nemyslíte?

Co nejčastěji snídáte vy?

Zdroj: Autorský text, Times of India, Ancient Grains

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Snídaňové kaše

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz