Hlavní obsah
Jídlo a pití

Většina Čechů používá lednici úplně špatně. Ve spodním šuplíku nemá zelenina co dělat

Foto: Freepik

Lednice

Lednici má doma snad každý, ale upřímně – víte, jak ji správně používat? V redakci jsme zjistili, že alespoň co se týče lidí v našem okolí, tak to rozhodně není tak jednoznačné.

Článek

Mnoho lidí má totiž zažito, že spodní šuplík je „na zeleninu“, a tím to končí. Prostě tam naskládají okurky, papriky nebo kořenovku a hotovo – a pak se diví, že jim zelenina rychle vadne a maso nevydrží.

Každé místo v lednici má svůj účel

Na první pohled se může zdát, že do lednice stačí prostě všechno naskládat tak, aby se to tam nějak vešlo a nepadalo vám to na hlavu. Jenže při tomhle procesu byste zároveň měli mít na paměti i to, že jednotlivé části mají různou teplotu a vlhkost, takže pokud dáte potraviny na špatné místo, nemůžete se divit, že se vám zkazí rychleji.

A jak to vypadá v praxi? Třeba horní police bývají teplejší, proto jsou vhodné pro hotová jídla, sýry nebo jogurty. Naopak dveře lednice (kam se často umisťují například vejce) mají kolísavou teplotu, takže tam patří jen potraviny, kterým to nevadí – typicky omáčky, hořčice nebo máslo.

A teď to hlavní – spodní šuplík. Ten bývá v lednici nejchladnější a zároveň udržuje stabilní vlhkost. A právě tady Češi často chybují. Informaci o nejchladnějším prostoru sice někde zaznamenali, ovšem tu o nejvyšší vlhkosti nikoli. A proč je to problém?

Co tam opravdu patří?

Pokud se týče masa a uzenin, tak tady žádný problém není. Nízká teplota jim vyhovuje a vlhkost jim naopak nevadí. Jen je nutné je mít dobře zabalené a spotřebovat je do pár dní, jinak se mohou zkazit.

Ovšem s ovocem a zeleninou už je to jinak. Zelenina jako mrkev, paprika, ředkvičky nebo listové saláty sice vlhkost milují, ale rajčata, okurky nebo jablka tam naopak trpí. Produkují totiž ethylen, plyn, který urychluje jejich zrání a způsobuje, že i ostatní potraviny v jejich blízkosti začnou vadnout a hnít. Tyto druhy proto raději uložte o pár polic výš, uděláte jim tím skvělou službu.

Kam s vejci a sýry?

Zajímavostí je, že spodní šuplík může být vhodný i pro vejce. Ač je většina lidí ukládá do dvířek, dole jim bude mnohem lépe. A to samé platí třeba pro tvrdé sýry – i ty totiž jednoznačně ocení nižší teplotu.

Nezapomínejte však na to, že spodní šuplík je nutné pravidelně čistit, a to ještě častěji než zbytek lednice. Právě tam se totiž usazuje nejvíce vlhkosti a bakterií. Ale není to nijak těžké, stačí jednou za měsíc vyndat zásuvku, otřít ji octovou vodou a nechat proschnout. Nic víc není třeba.

Jak to máte doma vy? Používáte spodní šuplík v lednici jen na zeleninu, nebo jste už objevili, že se tam dá uchovávat i maso, vejce či ryby?

Zdroj: Autorský text, Outpost, Marthastewart

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz