Hlavní obsah
Finance

Hypoteční paradox: ČNB snižuje úroky, úvěry na bydlení přesto příliš nezlevňují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ekospol a.s.(se svolením)

Polovinu nových bytů v Praze kupují klienti dlouhodobě na hypotéku. Nejinak je tomu u projektu Ekocity Hostivař. Vizualizace: Ekospol a.s.

2,5 procentního bodu oproti 0,95 procentního bodu. Takový rozdíl je mezi tempem snižování základních úrokových sazeb ze strany České národní banky (ČNB) a zlevňováním hypoték pro zájemce o bydlení.

Článek

Komerční banky se do zlevňování úvěrů nehrnou a nic se na tom nemění ani v současné době. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu na začátku srpna dosahovala 5,42 procenta, což je jen o sedm bazických bodů méně než o měsíc dříve. Hypotéky tak už několikátý měsíc v řadě prakticky stagnují a zůstávají vysoko nad dvoutýdenní repo sazbou určovanou ČNB.

Stále více klientů si klade oprávněnou otázku, kdy se nižší základní úrokové sazby stanovované centrální bankou projeví také v ceně komerčních úvěrů, hlavně těch hypotečních. Očekávání, že by se hypoteční sazby dostaly pod čtyřprocentní hranici či dokonce ještě níže, mají stále velmi daleko k naplnění.

Přesto i současné velmi malé zlevnění hypoték mělo na celý trh výrazný vliv. Zatímco ještě loni kupovali nové byty v Praze hlavně lidé s vlastními finančními prostředky, letos se situace pomalu blíží k dlouhodobému normálu. V minulých letech před rekordním zdražením hypoték koupi nového bytu v hlavním městě financovala prostřednictvím hypotéky polovina kupujících. U našich projektů jsme se k tomuto poměru velice přiblížili, hypoteční úvěr si aktuálně sjednává 45 procent našich klientů.

Stále se zvyšující rozdíl mezi výší základních úrokových sazeb a průměrným úrokem u hypoték je přesto zarážející. Banky by měly tohoto nepoměru využít a nabídnout mnohem lepší podmínky svým klientům. Kdo přijde s viditelně levnější hypotékou jako první, nepochybně získá konkurenční výhodu. Vydělají na tom nejen klienti hledající vlastní bydlení, ale v rámci konkurenčního boje i banka sama.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz