Hlavní obsah
Cestování

Karavan je dražší alternativa k hotelu. Ale stojí to za to

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Robert Krtek

Výlet s karavanem představuje neuvěřitelnou volnost a nabízí prostor pro kreativitu

Dovolená s karavanem už dávno není rajskou hudbou pro naše peněženky. Stala se zábavou pro bohaté. Kemping už dávno není totéž co tradiční české paštikaření. Je ale mimořádně lákavé to alespoň vyzkoušet.

Článek

Dovolená v karavanu si v posledních letech získala obrovskou popularitu. V dobách, kdy jezdili po výletech naše babičky a naši dědečkové, byly v každém kempu kolemjdoucími obdivovány dvouložnicové oranžové stany s předsíní. Karavany jsme v té době potkávali opravdu zřídka. Není divu, nebylo to jako dnes. Kdo chtěl karavan, musel si jej také vyrobit, byť podle schémat, která už tehdy mezi kutily kolovala. Dnes se na zájemce o dům na kolech valí všelijaké zajímavé i roztodivné varianty nabídek ze všech stran.

Karavan nebo hotel

Obojí má bez pochyby své výhody i nevýhody. Pro hotel hovoří jednoduchost. Objednáme a jedeme. Ráno vstaneme, natáhneme kalhoty a jdeme na snídani, kde nás jako každý den, čeká skvělý párek se slaninou a míchaná vejce. Odpoledne procházka po okolí hotelu a bohatá večeře formou švédských stolů. Ano, je to skvělé a čas od času vůbec není na škodu nechat se takto hýčkat.

Foto: Chemical Engineer, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

Zapřáhnout za auto pojízdný dům není pro každého. Ale řady fanoušků této zábavy se rychle rozšiřují

Karavan ale nabízí zcela odlišný náhled na trávení volného času. Je to mimořádně kreativní varianta. Na rozdíl od hotelu, karavan není vázán na konkrétní místo. Před odjezdem si nevybíráme místo, ale domácnost, která nám bude na všech předem vybraných i náhodných zastávkách oporou v zádech. Je ale otázkou, jestli chceme osmichodové menu zakončené kostkou ve skluzu, ale se spoustou lidí okolo, kteří si taktéž labužnicky vychutnávají tu samou kostku ve skluzu jako my. A nebo to chceme jinak. Třeba z grilu prostě sundat steak a za poslechu symfonie okolního ticha si jej jednoduše vychutnat, nebo si jen na ohni opéct buřty a potom si sami jít umýt své nádobí. Na mytí nádobí samozřejmě nic vzrušujícího není, rajský klid, který tím získáme, je ale dostatečnou protihodnotou.

Foto: Leon S.K., CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

Hotel je prostě jiný typ dovolené. Je na každém, co zvolí.

Pojedeme do kempu a ušetříme. To těžko

Pojedeme do kempu s karavanem a aspoň ušetříme. Z tohoto omylu člověka vyvede prvních pět minut pídění se po dovolené. Pokud si chceme půjčit obytný přívěs, tak v sezóně je třeba počítat alespoň 1500-2000 Kč za den pronájmu. Tedy pokud nechceme vyfasovat muzejní kousek, který někdo jen ometl po vyparkování z dědovy garáže. U obytných aut nám cena otevře ústa ještě více, když zjistíme, že pod tři tisíce za den nepůjdeme ani s maloprostorovou vestavbou. O velkých plně integrovaných vozech, které vyžadují řidičská oprávnění, na které je i abeceda krátká, ani nemluvě.

Pronájmem auta ale ani zdaleka nekončíme. Pokud zaparkujeme někde, jak se říká, na divoko, nestojí to nic. Nikoho tam zřejmě nepotkáme. Ale aby karavan byl schopen autonomní existence bez podpory infrastruktury kempu, počítejme s cenou spíše na vyšší hranici spektra. Naproti tomu kemp nabízí perfektní zázemí. Elektřinu, odpady, vodu a spoustu příležitostí k vyžití. A pořád si místo, kde budeme trávit náš volný čas, vybereme sami. Projdeme se a řekneme - tady. Tady to zaparkujeme. Ale taky zaplatíme.

Jiné to je, když si karavan pořídíme a aktivně jej využíváme mnoho let. Potom už se samozřejmě začíná vyplácet i finančně. Což je ale ekonomické klišé. Dovolená se podle žádného ekonoma přeci ještě nikdy nikomu nevyplatila. Tedy až na Dietricha Mateschitze, který si z Thajska přivezl recept na limonádu a založil společnost Red Bull. Čas od času je ale potřeba si odfrknout a karavan určitě stojí za to.

Jedna domácnost, mnoho míst

Rozmanitost a otevřené možnosti. To je asi to, co vyznavače karavaningu na tomto fenoménu láká nejvíce. Doma nabalíme pojízdnou domácnost a vyrazíme vstříc dobrodružství. Neřešíme, co je za den, a kde budeme za týden. Trenýrky, pivo a pyžamo jsou ale stále na stejném místě nehledě na to, jestli vedle nás šumí vlny Atlantiku, nebo kvákají žáby na Mácháči. Nehraje roli to, kde jsme, a to je to, proč chtějí lidé karavan. Změna, volnost, nádech svobody, to jsou společné jmenovatele toho, proč čím dál více vyrážíme větrat naše vlastní nebo vypůjčené karavany.

Foto: John Lee, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

Svoboda plánování je na karavaningu to nejlepší

Výlet s karavanem zkrátka nabízí mimořádně lákavou alternativu k dovolené, kterou tisíce rodin absolvují každý rok. Jsou jistě mimořádná místa na naší planetě, kam stojí za to se vracet. Ale život je přeci příliš krátký na to, abychom jej trávili pořád na stejném místě, aniž bychom věděli, jestli za rohem není tráva zelenější.

Zdroje:

osobní prostudování ceníků komerčních půjčoven karavanů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz