Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rusové pod pěti kruhy jsou výsměchem olympijskému mírovému poselství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Generováno AI - Adobe Firefly

Olympijské hry symbolizují přesně to, co ruský režim pošlapává. Proto by s tímto svátkem míru nemělo Rusko mít absolutně nic společného

Mezinárodní olympijský výbor naprosto zneuctil vše, co Olympijské hry představují. Nepochopitelně povolil účast ruským sportovcům, kteří budou reprezentovat Rusko a vše, co Rusko představuje. Nic na tom nemění ani směšná neutrální vlajka.

Článek

Mezinárodní olympijský výbor povolil start celkem patnácti ruským sportovcům na nadcházejících Olympijských hrách v Paříži. Nesmějí sice nastoupit pod ruskou vlajkou a musejí plnit i další kritéria, ale stále každý bezpečně bude vědět, kterou zemi reprezentují.

Foto: Pexels.com

Olympijské hry jsou svátkem sportu a míru po celém světě. Je tudíž nemorální, aby se zástupci země, která vraždí své sousedy, této akce účastnila

Olympijské hry jsou v dnešní době nejen největším svátkem sportu na světě, ale především bychom neměli zapomínat na jejich původní poselství. Původním poselstvím Olympijských her, jejichž vznik se datuje do 8.století před naším letopočtem ve starověkém Řecku, bylo poselství míru. Ač tehdejší doba byla značně neklidná a válčilo se snad na každém kroku, v době konání Olympiády byly všechny války vždy pozastaveny. Tradiční vypouštění bílých holubic nad hlavy ruských sportovců bude mít ale letos při zahájení her velmi hořkou příchuť. Podle mého názoru by se rozhodně největší oslavy míru neměli účastnit sportovci ze země, jejíž vůdce vede krvavé tažení proti svým sousedům. A to ani v případě, kdyby po řeckém vzoru, krveprolití po dobu konání her pozastavil.

Sport nelze striktně oddělit

Proruští rétoři samozřejmě budou hlasitě vykřikovat, že sport se s politikou nemíchá. Ale bohužel se jedná jen o prázdné fráze, které k pravdě mají na míle daleko. Vrcholový sport má obrovský dosah. A Olympijské hry jsou ještě něčím více, než pouhým sportem. Celá planeta sleduje nejlepší sportovce, jak pod pěti kruhy podávají své životní výkony, a především hrdě reprezentují své země. A přesně to je to, co budou dělat i ruští sportovci. Byť minimálně někteří z nich nedobrovolně. MOV sice trvá na tom, aby tito sportovci nijak ruský režim nepropagovali, nicméně už nepožaduje ani přímé a veřejné vymezení se proti zločinům Vladimira Putina. Jejich účast tedy bude jednoznačně velkou a účinnou obhajobou ruského vraždění Ukrajinců, které nemá v poválečné historii obdobu. A to i přesto, že tato propaganda nejspíše není zájmem samotných sportovců.

Foto: Pexels.com

Sport, obzvláště ten olympijský, má obrovskou moc lidi spojovat. A vždy by měl symbolizovat ty nejvyšší principy morálky

Ruská propaganda

Většina ruských zástupců na nadcházející olympiádě nejspíše vnitřně Putinovo řádění na Ukrajině neschvaluje. Ale pokud to tito lidé nebudou neustále, veřejně a hlasitě opakovat, pro běžné Rusy a vlastně všechny diváky her bude jejich účast fungovat jako reklama na Rusko a jeho režim.

Foto: Pexels.com

Rusko by se nemělo účastnit žádné mezinárodní akce. Natož Olympijských her

Špičkoví sportovci, kteří splní přísné olympijské limity, jsou pro běžné lidi velcí hrdinové. Při jejich výkonech je budou sledovat miliony, ne-li miliardy diváků. Ruští propagandisté by museli pozbýt všech smyslů, aby toho nevyužili pro svůj prospěch. Úvaha tímto směrem je sice vůči sportovcům samotným nespravedlivá, ale nelze upřednostňovat zájem patnácti lidí před zájmy celé společnosti.

Alibistický MOV

Mezinárodní olympijský výbor se k celé situaci staví značně alibisticky, což jej pasuje do role spoluviníka. Povolení ruské účasti, výměnou za splnění několika drobných podmínek, není nic jiného než zavrženíhodný alibismus. Jak se říká, vlk se nažral a koza zůstala celá. Putina vlastně nikdo veřejně odsoudit nemusí, vraždění na Ukrajině také ne. Úplně postačí, když u jmen Rusů nebude uveden symbol ruské vlajky a nebudou veřejně na Putina pět ódy. Ale přiznejme si, když na tenisový kurt nastoupí Daniil Medveděv, málokdo potřebuje u jeho jména ruskou vlajku na to, aby si jej do Ruska zařadil. A MOV tomuto bude s úsměvem na líci přihlížet a dělat, že je vše v nejlepším pořádku. Jenomže není, není ani omylem.

Ruskou účast na olympiádě já osobně považuji za naprosté zneuctění jejího poselství. Málokdo věřil, že po Hitlerově tažení Evropou během druhé světové války se najde v Evropě další jemu podobný tyran. A bohužel se našel. Je jím ruský diktátor Vladimir Putin. Ruské barvy nyní budou ruští sportovci na Olympijských hrách hájit. I když ne oficiálně, ale všichni vědí, kterou zemi ruští sportovci reprezentují. To je podle mého názoru naprosto nepřípustné.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz