Hlavní obsah
Aktuální dění

Kdo má pravdu? Spor dvou expertů o významu nasazení bojových letounů ze Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Robert Troška

Jsou bojové letouny ze Západu podmínkou úspěšné ukrajinské ofenzívy?

Článek

Má pravdu bezpečnostní analytik Milan Mikulecký nebo Jiří Vojáček, vojenský publicista?

Všichni s napětím očekávají spuštění ukrajinské protiofenzívy. Vynořují se základní otázky:

KDY? KDE? V kolika směrech?

A nyní přibyla další.

Potřebuje Ukrajina pro úspěšné zvládnutí protiofenzivy bojové letouny ze Západu?

„Lakmusovým papírkem, kdy začne ukrajinská ofenzíva, bude dodání západních letounů na Ukrajinu. Bez letadel (západních-pozn. autora) by byla větší protiofenzíva rozmetána, neúspěšná.“ Slova vojenského publicisty Jiřího Vojáčka v pořadu 360° na CNN Prima News 28.4.2023 (kolem 4.minuty debaty) při odpovědi na dotaz termínu spuštění ukrajinské protiofenzívy .

Názor pana Vojáčka je překvapivý, poněvadž zatím žádné dodávky západních letounů nebyly přislíbeny. Naopak USA se vyjádřily jasně slovy prezidenta Bidena, že stíhačky F-16 na Ukrajinu dodávat nebudou.

Naproti tomu bezpečnostní analytik Milan Mikulecký a s ním velká část odborné veřejnosti je opačného názoru. Již 2.2.2023 uvedl v podcastu Zbytečná válka v rozhovoru s Alexem Švamberkem k možným dodávkám západních stíhaček na Ukrajinu: „Bylo by to hezké gesto, určitě by se to dalo propagandisticky zužitkovat, ale určitě to není něco, co by dokázalo teď změnit průběh války,“ myslí si Milan Mikulecký.

„V ukrajinských barvách bude případná dodávka F-16 hezká, ale reálný dopad bude malý. Letecké souboje nad Ukrajinou neprobíhají, obě strany se snaží nepřekračovat linii dotyku, útoky probíhají v nízkých výškách, kde nemohou západní letouny využívat všechny výhody. Pro takovou činnost potřebují spolupracovat s letouny AWACS, které Ukrajincům opravdu nikdo nepředá,“ dodává na jiném místě rozhovoru.

Za mnohem naléhavější považuje bezpečnostní analytik Milan Mikulecký dodávku raket s dlouhým dosahem, které budou schopné zasahovat ve větší hloubce okupovaného ruského území.

Kdo má tedy pravdu?

Je nasazení bojových letounů ze Západu nutnou podmínkou úspěchu ukrajinské protiofenzívy?

Příští týdny a měsíce odhalí, kdo měl ve svých předpovědích pravdu. Pokud proběhne ukrajinská ofenzíva v příštích týdnech úspěšně bez nutnosti nasazení letectva ze Západu, ukáže se správnost předpovědi pana Mikuleckého.

Pokud se ovšem spuštěná ukrajinská protiofenzíva nebude dařit nebo se „zasekne“ tím, že dojde ke zničení velkého množství ukrajinské techniky a v důsledku toho se bude čekat na dodávky bojových letadel ze Západu (zatím žádné přislíbeny nebyly), ukáže se správnost tvrzení druhé strany.

Dozvíme se, doufejme již v příštích týdnech, kdy má očekávaná protiofenzíva ukrajinské armády již konečně propuknout.

Ještě malá technická poznámka:

Když mluvíme o úspěšné ukrajinské protiofenzívě, myslíme tím ofenzívu ve větším měřítku s měřitelnými výsledky, nikoliv jen průzkum bojem, jak dnes můžeme pozorovat na některých úsecích fronty (Vuhledar nebo vybudování malého předmostí na východním břehu Dněpru u Chersonu).

Foto: Robert Troška

P1070976_III_bojiště7_úp1

V případě jižního směru protiofenzívy jde o dosažení Azovského moře, v případě severovýchodního směru se za úspěch dá považovat dobytí Starobilsku s následným postupem Luhanskou oblastí až na hranici s Ruskem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz