Hlavní obsah

Dopaminové dilema: rovnováha mezi slastí a bolestí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Robynson/mindjourney

Jak dopamin funguje jako neurotransmiter a jeho klíčová role v mozku. Tolerance a Závislost: Proces, jakým časté stimulace zvyšují naši toleranci a vedou k závislostem.

Článek

Člověk si rád navozuje příjemné pocity. To je důvod, proč si aktivně zvyšujeme přísun dopaminu. Mozek rozlišuje věci na příjemné a nepříjemné. Věci příjemné nám zvýší hladinu dopaminu. Často si však neuvědomujeme, že za tato navýšení budeme nuceni zaplatit jeho poklesem. Navíc všechny prostředky které využije me, ztrácí svoji sílu, až dojde k okamžiku, kdy dopamin nezvyšujeme, ale snažíme se jej udržet v základní hladině.

Odborníkem nejpovolanějším, který se tímto mechanismem zabývá, je Dr. Anna Lembke. Je profesorkou a vedoucí oddělení závislostí na Stanford University Schol of Medicine.

Profesorka Lembke se zaměřuje na to, jak nadměrná konzumace různých stimulů – od drog, přes jídlo, sex, digitální média až po nakupování – může vést k závislostem a dalším psychickým problémům. Ve své práci poukazuje na to, jak tyto nadměrné stimuly ovlivňují dopaminový systém v mozku, což může vést k závislostem a snížené schopnosti nalézt radost v běžných aktivitách.

Foto: Robynson/youtube.com

Dopamin 1

Profesorka Lembke poskytuje výklad o fungování dopaminového systému, který je klíčový pro pochopení závislostí a chování spojeného s hledáním odměn. Zde je stručný souhrn jejího výkladu:

Dopamin a Systém Odměny:

Dopamin je neurotransmiter, který hraje zásadní roli v mozku, zejména v systému odměn. Když člověk zažije něco příjemného nebo uspokojivého, mozek uvolňuje dopamin, což vede k pocitu radosti a motivaci opakovat tuto aktivitu.

Snaha o potěšení a vyhýbání se bolesti:

Lembke vysvětluje, že lidé jsou přirozeně nakloněni aktivitám, které zvyšují hladinu dopaminu (což způsobuje pocity radosti) a vyhýbají se situacím, které by mohly vést k bolesti nebo nepohodlí.

Tolerance a Závislost:

Při opakovaném užívání látek nebo aktivit, které zvyšují hladiny dopaminu, může dojít k vývoji tolerance. To znamená, že postupem času je pro dosažení stejného pocitu štěstí potřeba více stimulu. To může vést k závislosti, kdy je tato aktivita nebo látka potřebná, k udržení normálního stavu, nikoliv k dosažení nadměrného štěstí.

Dopaminová Dysregulace:

Lembke také vysvětluje, jak může dlouhodobé nadměrné stimulování dopaminového systému vést k jeho dysregulaci. To může mít za následek sníženou schopnost nalézt radost v běžných, méně stimulujících činnostech.

Foto: Robynson/youtube.com

dopamin2

Hledání Rovnováhy:

Důležitým aspektem jejího výkladu je potřeba nalézt rovnováhu. Lembke zdůrazňuje, jak je pro naše duševní zdraví důležité najít zdravou střední cestu mezi hledáním odměn a udržením stabilního dopaminového systému.

Profesorka Lembke zdůrazňuje, že pochopení fungování dopaminového systému je klíčové pro pochopení závislostí a významu hledání rovnováhy v našich životech. Předejde se tak negativním psychickým a fyzickým důsledkům nadměrné dopaminové stimulace. Pokud se dostanete do situace, kdy je vaše dopaminová rovnováha rozmetána na cucky a potřebujete už svou drogu jen k tomu, abyste se dostali nikoliv do stavu radosti, ale na základní hladinu, je čas na akci. Máme pro vás dobrou zprávu. Z tohoto bludného kruhu je možné vystoupit.

Mechanismus rezistence v mozku není o tom, že by bylo dopaminu samotného v mozku méně, ale jeho vysokým množstvím dochází k postupnému znecitlivění receptorů na dopamin. Receptory jsou jako klíčové dírky na povrchu buněk. Molekula dopaminu do nich zapadne a tím dojde k otevření buňky, kam se tak dopamin dostane a vyvolá příslušné změny, které pociťujeme jako libé pocity. Když je ale tohoto neurotransmiteru příliš velké množství, receptory přestávají být na jeho působení citlivé a vstupní brána zůstává zavřená. Následuje-li ale zhruba 4 týdenní období, kdy se jeho hladina nešplhá příliš vysoko, receptory opět zcitliví a celý systém začne být zase funkční.

Vhodným řešením je tedy zařazovat jakýsi dopaminovy detox, kdy si záměrně nebudeme dopřávat příliš potěšení najednou a vše by se mělo postupně stabilizovat. Následně je vhodné nevrstvit příliš mnoho stimulujících aktivit najednou.

Je také velmi blahodárně vystoupit čas od času z komfortní zóny a jít na druhou stranu této rovnice. Určitá míra nepohodlí a nekomfortu urychluje zcitlivěni receptorů a pomáhá udržovat vše v rovnováze. Ať už se jedná o cvičení, meditaci, půst, modlitbu nebo otužování, stavíte si dopaminový zlatý důl, který vás bude zásobovat tak dlouho, dokud budete tyto aktivity provozovat. Navíc tím prospějete i svému zdravotnímu stavu. A to se vyplatí

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám