Hlavní obsah
Aktuální dění

O víkendu čeká TOP 09 Sněm. Bude Válek místopředseda?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Robynson/Mindjourney

TOP 09 jde do sněmu: Pekarová Adamová bez výzvy, Válek míří na místopředsedu. Napětí však vzrůstá kvůli potenciálním problémům ve vedení.

Článek

O víkendu se chystá strana TOP 09 uspořádat sněm, na kterém se budou volit osobnosti do čela strany. Není asi překvapením, že současná předsedkyně Markéta Pekarová Adamová kandiduje na svou pozici bez protikandidátů. V současné době není alternativa, která by mohla přinést něco nového. Pekarová Adamová je stabilní a konzistentní vůdce této pravicové liberální strany a ačkoliv se to mnoha stranickým veteránům nelíbí, svou pozici drží pevně v rukách a příznivci hlavně mladšího a progresivního křídla strany na nějaké přepřahání nepomýšlí.

Podle podcastu „Vlevo dole“ se ovšem diskutuje o napětí ohledně funkcí místopředsedů. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek má totiž kandidovat na post prvního místopředsedy, namísto Tomáše Czernina, který se zdá být zaměřen spíše na správu rodového majetku. Czernín jako místopředseda nezářil, málokdy nějak výrazně glosoval politické dění a je pravdou, že to bylo spíše dobře. Vzpomeňme třeba na jeho vyjádření ohledně „kauzy Feri“.

„Je to celé zvláštní, děvčata určitě, pokud k něčemu takovému došlo, měla jít hned na policii. Je zvláštní, že se to vynoří takto před volbami.“

Podle tvůrců zmíněného podcastu uvažoval o kandidatuře Jan Jakob, současný místopředseda a šéf poslaneckého klubu, ale nakonec se rozhodl ustoupit Válkovi, aby ten mohl posílit vedení strany, což je prý důležité zejména proto, že Pekarová Adamová není ve vládě.

Aktéři podcastu se netajili názory, že Jakob by mohl být pro Pekarovou Adamovou lepším prvním místopředsedou, hlavně kvůli svým pragmatickým politickým schopnostem. Byl by také dobrý parťák, který by Pekarové Adamové kryl záda. Válek je vnímán jako někdo, kdo je sice hluboce zanořen do problematiky zdravotnictví, ovšem v jeho případě se toto zanoření neodráží v denní praxi, s ohledem na to, jakým způsobem řídí své ministerstvo. V podcastu se zmiňují problémy, které Válek jako ministr zdravotnictví řeší, včetně náročné situace okolo kolabující distribuce léků nebo neochotu vést dialog s protestujícími lékaři. Diskutující se v podcastu obávají, že jeho pozice v čele ministerstva a zároveň ve vedení strany, by mohla být přílišným břemenem.

Válek v poslední době čelil ostré kritice od zdravotních odborářů, kvůli zvyšování povoleného množství přesčasů a stagnaci platů ve zdravotnictví. Samotný post ministra zdravotnictví je velmi náročný a je otázkou, do jaké míry by byl post místopředsedy TOP 09 vhodný pro personu, která má značný komunikační deficit.

V podcastu Vlevo dole se dává ke zvážení, zda by Pekarová Adamová neměla provést diverzifikaci politického portfolia TOP 09 a vsadit i na jiné osoby, aby strana měla alternativy v případě Válkových potenciálních problémů na jeho ministerstvu. Jedna z mála stran, která se vyhýbá populistickému harašení si nemůže dovolit mnoho přešlapů, protože část jejího elektorátu by mohla podlehnout nájezdu hladových Pirátů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám