Hlavní obsah
Internet a technologie

Největší bitcoinový festival v Evropě přivítal na 8 000 příznivců z celého světa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Příhoda, se souhlasem pořadatele BTC Prague M. Kuchařem

V pražských Letňanech se uskutečnil třídenní bitcoinový festival, největší svého druhu v Evropě. BTC Prague odstartoval 13. června a uvedl největší světové experty v tomto oboru.

Článek

Hlavním lákadlem pro více než 8 tisíc účastníků bylo vystoupení Michaela J. Saylora, šéfa americké MicroStrategy, která vlastní přes 210 tisíc bitcoinů a drží tak největší podíl této kryptoměny na světě. Ten během svého vystoupení v Praze představil 21 pravidel soužití s bitcoinem.

Foto: Marek Příhoda

Michael J. Saylor během svého vystoupení

„Investujte do bitcoinu jen tolik, o kolik nemůžete přijít,“ uvedl Saylor jedno z pravidel. Tedy úplně obrácenou myšlenku, než kterou slýcháme od tuzemských finančních poradců, kteří radí investovat naopak „nepotřebné“ finanční přebytky.

Dalším pravidlem podle Saylora je výše ceny, za kterou si bitcoin koupíte. „Každý kupuje bitcoin za takovou cenu, jakou si zaslouží,“ uvedl. Vysvětlil to tak, že ten, kdo pochopí smysl bitcoinu dříve, si zaslouží i lepší cenu. Podle něho bitcoin nechápou převážně ti, kteří ho nepotřebují, a tím narážel například na to, že ho kritizují hlavně ti, kdo profitují v jiných oborech byznysu. On vnímá naopak bitcoin jako příležitost pro každého.

Pořadatelem konference je ostravský rodák Martin Kuchař se svým bratrem Matyášem. Oba se na bitcoinové scéně pohybují od roku 2017. V Ostravě pořádají již pátým rokem technologický event ChainCamp, v Praze uspořádali druhý ročník mezinárodní akce BTC Prague. „Letos se nám podařilo sehnat zvučná jména zahraničních spíkrů díky tomu, že jsme získali po loňském prvním ročníku důvěru bitcoinové komunity. Spíkři, co zde byli, nás doporučili. Za úspěch akce jsme také vděční generálnímu partnerovi, společnosti SatoshiLabs, pod kterou spadá i český Trezor. Tato špičková česká technologická společnost se těší celosvětovému uznání a respektu,“ říká Martin Kuchař.

Foto: Marek Příhoda

Martin Kuchař, pořadatel BTC Prague

Češi si bitcoin opravdu velmi oblíbili. K více než osmi tisícovkám účastníků bitcoinového festivalu patřil i Adam Urban z Prahy, kterému jsme položili několik otázek na téma, co ho ve světě bitcoinu fascinuje.

Pane Urbane, co vás motivuje, jako běžného Čecha, k důvěře v bitcoin?

Hlavní motivací je, že dnes nevidím jinou možnost, kam spořit peníze. Bitcoin pro mě představuje prostředek k odkládání určité finanční rezervy. Myslím si, že se zde nebudou peníze znehodnocovat jako všude jinde, naopak, je tam velký potenciál jejich zhodnocení. To ale vnímám jako přidanou hodnotu, ne jako primární motivaci. Smysl mi to dává též technologicky. Klíčový důvod pro mě je i ten, že jde o předem omezené, jasně dané množství. Nechci spořit do něčeho, čeho stále přibývá.

Prozradíte, kolik BTC držíte?

Ne, na tuhle otázku v bitcoin komunitě odpovídáme: Bohužel žádné bitcoiny už nemám, protože mi spadla kryptopeněženka při výletě lodí do moře. Ale teď vážně. Jakékoli množství bitcoinu, i byť to je malý zlomek za pár stokorun, je dobrý začátek. Mnoho lidí si myslí, že už do bitcoinu nepůjde, protože už to je hodně drahé. Ale o tom to není. Jak říkal p. Saylor na své přednášce, každý si koupí bitcoin za takovou cenu, jakou si zaslouží.

Foto: Adam Urban

Adam Urban s Bitcoin edukátorem a influencerem Jimmy Songem

Jaké podle vás nyní vládnou v bitcoin světě trendy?

Za posledních pár let se ekosystém kolem bitcoinu velmi zprofesionalizoval. Ať už je to těžba, napojené služby pro obchodníky, adopce – například akceptace bitcoinu na e-shopech nebo trezor – osobní správa svého bitcoin účtu. To se posunulo velmi rychle. Potom jsou tu oblasti, na kterých je potřeba ještě pracovat. Hlavním cílem je zpřístupnit bitcoin širšímu okruhu lidí, zjednodušit jeho dostupnost. K tomu velmi přispívá česká firma Trezor, která je světovým lídrem v oblasti správy bitcoinů. Letos v létě představí inovaci v podobě produktu Trezor Safe 5, který bitcoin lidem opět přiblíží.

Vnímáte nějaké hrozby?

Nevidím fatální hrozby, spíše nepříjemnosti a překážky. V ČR je to objektivně chybějící legislativní rámec a nevole bank interagovat s firmami zabývající se krypto byznysem. Tím si celosvětově velmi škodíme.

Co vás zaujalo na letošním BTC Prague?

Nenechal jsem si ujít zvučná jména, jako je Michael Saylor z MicroStrategy, Jack Mallers z firmy Strike, která zprostředkovává bitcoinové platební brány nebo Adama Backa z Blockstreamu, firmy, která inovuje např. těžbu bitcoinu (mining). Zaujali mě ale i čeští spíkři, protože nás považuji za jednu ze zemí, která hodně přispěla k tomu, že se bitcoin dostal tam, kde je.

Foto: Marek Příhoda

Zástupci SatoshiLabs – Pavol Rusnák (vlevo) a Marek Palantinus

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz